În curând, ne vom putea feri de cancer prin metode de prevenţie personalizată. Se vor face şi teste genetice care detectează mutaţii care duc la îmbolnăvire, dar pentru care există antidot. Sunt doar câteva dintre soluţiile de luptă anti-cancer la care lucrează specialişti de la prestigioase instituții publice, private şi academice din România, într-un proiect de amploare fără precedent la noi, finanţat cu bani europeni.
Specialiști de prestigiu colaborează în cinci proiecte ca să ajute oamenii să prevină cancerul, iar dacă se îmbolnăvesc, să aibă șanse maxime de supraviețuire. Pregătesc şi metode de predicţie a îmbolnăvirii. De asemenea, și prevenţia va fi personalizată, nu doar terapia.
Pentru prevenția personalizată, cercetările se vor axa pe factorii de risc, dar și pe investigații. Dacă omul trăiește într-o zona poluată, fumează sau este expus la substanțe periculoase precum azbestul sau radonul, i se vor face tomografii computerizate cu doză mică de iradiere, pentru a evalua riscul de cancer pulmonar.
Medicii pot deja să detecteze mutații în gene care pot conduce la cancer. Aceștia vor folosi și inteligența artificială pentru a interpreta imaginile medicale și a alege terapia potrivită.
De asemenea, medicii vor putea analiza la distanță fiecare caz, în comisii multidisciplinare, și cu ajutorul dosarului electronic.
Toate descoperirile vor fi publicate pe o platformă digitală realizată de Politehnica din București. Va fi creată și o pagină web cu toate protocoalele de tratament disponibile în cancer.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.