Știați că strănutul, căscatul, lacrimile sau tresăritul sunt o parte din sistemul de autoapărare a organismului uman?

Mecanisme de aparare a organismului.

Inteligența corpului:

Căscatul

Scopul principal al căscatului este să răcorească creierul dupa ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.

Strănutul

De obicei, strănutam atunci când căile nazale se umplu cu prea mulți alergeni, microbi, praf sau alte substanțe iritante. Stranutul este modalitatea organismului de a scăpa de acest “gunoi”.

Întinderile de dimineata

Noi instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. În același timp, intinderile lucreaza mușchii, refac fluxul de sange si ne imbunatatesc starea de spirit.

Sughiturile

Când mâncam foarte repede si înghițim bucăți mari de mancare sau pur și simplu ne supraîncărcăm, nervul pneumogastric se poate irita. Această reacție este în strânsă legătură cu stomacul și diafragma. Rezultatul este o porție de sughiț.

Tresăritul în timpul somnului

Acesta se referă la acel sentiment ciudat când te pui în pat să adormi și după ceva timp corpul îți este străbătut ca de un șoc electric. În acest moment, toți mușchii se contracta atât de puternic încât te trezești imediat.

Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când ești pe punctul să adormi, frecvența respirației scade rapid, în timp ce pulsul încetinește doar foarte puțin și mușchii sunt relaxați. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluții ca prevestind moartea. Așa că el încearcă să te salveze, oferindu-ți un șoc.

Încrețirea pielii când stai în apă

Ridurile care apar pe pielea mâinilor atunci când stai mai mult în apă joacă un rol important. Acest fenomen este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate înțelege că mediul poate fi alunecos. Astfel încât pielea de pe mâini imediat începe să se schimbe pentru a-ți fi mai ușor să te prinzi de suprafețele netede.

Pierderea memoriei

Pierderea memoriei se întâmplă de multe ori după apariția experiențelor cele mai neplăcute. Creierul nostru șterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.

Pielea de “găină”

Funcția primară a pielii de “găină” este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajută apoi să ne încălzim mai usor în condiții climatice nefavorabile.

Lacrimile

În afară de a acționa ca protecție pentru membrana mucoasă a ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de “apărare emoțională”. Oamenii de știință cred că, în situații de stres, corpul creează o nouă sursă, puternică de iritare, în scopul de a distrage atenția persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să fim cu toții foarte recunoscători pentru corpul nostru care lucreaza pentru a ne proteja în fiecare zi. Amintiți-vă să vă relaxați – organismul vostru are grija de tot!

Related posts

Leave a Comment

seven + 9 =