Statul returnează banii cetățenilor amendați în pandemie. Model de cerere si procedura de urmat

18 august 2022  |  08:24  |  👁 460 Vizualizari


Ministerul Dezvoltării a publicat procedura prin care cetățenii amendați pentru necompletarea formularului LPF la intrarea în România își vor recupera banii.

În perioada 20 decembrie 2021 – 11 martie 2022 a fost obligatorie completarea formularului digital de intrare în România (PLF). Cei care nu au urmat procedura au fost amendați inițial cu 3000 de lei, apoi cu 500 de lei.

Astăzi, Ministerul Dezvoltării a lansat în dezbatere publică procedura prin care cei amendați își pot recupera banii. Cei care nu au plătit amenzile nu trebuie să facă nimic deoarece acestea se vor anula automat.

Comunicatul Ministerului Dezvoltării

Ministerul Dezvoltării a aprobat și publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabilește procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani achitate de cetățeni, reprezentând amenzi contravenționale pentru necompletarea formularului digital de intrare în România.

Cetățenii sancționați contravențional care au achitat amenda trebuie să depună o cerere la direcția de taxe și impozite din cadrul primăriei de domiciliu, în vederea restituirii sumelor achitate, în termen de 90 de zile de astăzi.

Model de cerere

În vederea procesării rapide a cererilor, acestea trebuie însoțite de procesul verbal de constatare a contravenției și documentul de plată.

Cererile pot fi depuse în format fizic, electronic (e-mail/Spațiu Virtual Privat) sau prin împuternicit. Sumele pot fi restituite în contul comunicat de contribuabil, în numerar la casieriile organelor fiscale locale, sau vor fi scăzute din alte datorii fiscale, dacă acel contribuabil are de achitat impozite pe clădiri, impozite pe terenuri, impozite pe mijloacele de transport, etc. Termenul de soluționare este de maximum 45 de zile de la depunerea acestora.

În cazul cetățenilor care au primit amendă contravențională pentru necompletarea formularului PLF, dar care nu au achitat amenzile, acestea se anulează și se scad din evidențele organelor de executare fără a fi nevoie de depunerea cererii completate.

Procedura restituirii acestor amenzi a fost publicată, pe pagina Ministerului Dezvoltării, în transparență decizională, din 4 august, și au fost consultate structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.