Statuia lui Mihai Viteazul, din Ploiesti, in Cartea Recordurilor

Monumentul din Parcul Mihai Viteazul ar putea intra in Cartea Recordurilor, la sectiunea celei mai mari statui ecvestre dedicate voievodului roman.

 

 

Initiativa apartine Societatii Cultural-Istorice “Mihai Viteazul” Ploiesti, cea care a coordonat si implementat de-a lungul vremii realizarea a 200 de busturi dedicate personalitatilor istorice si culturale romane sau basarabene.

Statuia din parcul ploiestean este cea mai mare din tara dintre cele 16 monumente ecvestre ale voievodului. Cu o inaltime de 17,6 metri, statuia a fost turnata din 18 tone de bronz, lucrarea apartinand sculptorilor de la Uniunea Artistilor Plastici Prahova, cu sprijinul Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucuresti – clasa prof. Geta Caragiu Gheorghita.

Inaugurată la 1 Decembrie 1997, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de atestare documentară a oraşului, statuia este opera sculptorului Nicolae Kruch. Voievodul Mihai Viteazul (1593 – 1601), întemeietorul Ploieştiului, este reprezentat călare, arătând cu buzduganul spre Transilvania. Încă de la inaugurare, statuia a devenit locul tradiţional de desfășurare a paradelor de Ziua Naționala a României.

Related posts

Leave a Comment

20 + 19 =