Startup-urile care folosesc Inteligenţa Artificială pentru a face tratamentul pentru cancer mai eficient şi mai ieftin

Oncologia a evoluat foarte mult în ultimii ani, însă termenul “cancer” încă ne dă fiori.

Câteva startup-uri din India încearcă să ajute pacienții să lupte mai eficient cu această boală cu ajutorul Inteligenței Artificiale (AI), potrivit Quartz.

În această țară, situația nu e prea roz, din două motive principale: tratamentul pentru cancer este foarte scump, iar rata de supraviețuire este mică.

Mai mult, există o penurie de medici (0,21 la mia de locuitori) . Estimările arată că 2,25 de milioane de indieni suferă de cancer, dintr-o populație de peste 1,3 miliarde, iar numai în primele nouă luni din 2018 au murit 784.821 de pacienți.

Astfel, câteva startup-uri din India încearcă să folosească roboți, software-uri avansate și algoritmi de machine learning pentru a face tratamentul pentru cancer mai ieftin și mai precis.

De exemplu, cei de la SigTuple au dezvoltat o platformă bazată pe Inteligență Artificială ce folosește analizele de sânge, urină și spermă, precum și radiografiile la piept și scanările de retină pentru a descoperi din timp celulele canceroase și precanceroase, prin identificarea unor țipare specifice. La rândul lor, cei de la UE Lifesciences au realizat dispozitive bazate tot pe AI, ce sunt capabile să înlocuiască testele preliminare pentru depistarea cancerului, fără ca pacientul să fie nevoit să fie expus la radiații.

“Aceste startup-uri dezvoltă soluții și aparate pentru tratamentul de la firul ierbii”, spune Leslie Joseph, analist la Forrester Research. “Odată ce sistemul este alimentat cu date relevante, atunci respectivele soluții vor fi mult mai ieftine”, adaugă acesta.

Cea mai răspândită formă de cancer

Cancerul la sân este cea mai răspândită formă de cancer din India-14% din totalul cazurilor înregistrate în această țară. Din ianuarie 2018 și până în prezent, aproape 162.500 de pacienți au primit acest diagnostic, dintre care 87.000 au murit.

În multe situații, depistarea dintr-un stadiu incipient poate salva vieți. Iar startup-ul OncoStem se ocupă fix cu acest lucru.

Compania înființată acum șapte ani a demonstrat că Inteligența Artificială poate identifica acele semne care prevestesc apariția cancerului mult mai bine decât un specialist. OncoStem, care a primit o nouă rundă de finanțare în valoare de 6 milioane de dolari în septembrie, se axează pe găsirea unui tratament personalizat pentru pacienții cu cancer, în funcție de nevoile persoanei și de natura tumorii.

Până acum, startup-ul a realizat 300 de țeste în peste 100 de spitale.

“Multe dintre testele folosite astăzi pot detecta tumori la sân, dar majoritatea dintre acestea se dovedesc a nu fi periculoase. Sistemul nostru, pe de altă parte, are capacitatea de a descoperi și analiza anormalitățile din țesutul respectiv, astfel că poate identifica tumorile care pot deveni canceroase. Practic, tratam problema din fașă”, explică Manjiri Bakre.

În plus, laboratorul companiei analizează istoricul medical al pacienților, trece printr-o scanare realizată de AI și apoi oferă concluzii relevante medicilor.

În căutare de medicamente noi

Aventurându-se mai departe de partea de diagnosticare, startup-ul Nirmai folosește Inteligența Artificială pentru crearea unui plan de tratament și chiar pentru a descoperi medicamente noi.

“Tehnologia noastră nu doar că face tratamentul mai ieftin, dar rezolvă probleme legate și de deplasarea pacienților, de penuria de specialiști, siguranță și acuratețe-toate acestea fiind foarte importante”, spune Nidhi Mathur, unul dintre co-fondatorii companiei.

Nirmai folosește AI și algoritmi de machine learning pentru a procesa, analiza și interpreta imagistică, generând parametrii clinici care nu pot fi identificați de ochiul uman, astfel că e capabil să identifice cancerul la sân foarte repede. Până în septembrie 2018, prin sistemul companiei au trecut 4.000 de pacienți.

Acuratețe și accesibilitate financiară

Unul dintre cele mai mari avantaje ale folosirii AI și algoritmilor de machine learning este că aceste tehnologii sunt capabile să analizeze o cantitate uriașă de informații într-un timp foarte scurt și cu o acuratețe mare. Când această muncă e făcută de oameni, atunci durează extrem de mult. În plus, interpretarea datelor nu se mai limitează la opinia unui singur expert.

“Cu siguranță că tehnologia a făcut tratamentul pentru cancer mai eficient și mai precis. Acum avem parte de o perspectivă mult mai largă asupra istoricului medical, dar și planuri de tratament pe care le putem accepta, refuza sau modifica”, spune oncologul Naresh R. din Bengaluru.

În vreme ce Nirami și OncoStem se concentrează pe cel mai des întâlnite forme de cancer, există alte firme din India care se ocupă cu altceva. AIndra Systems, de exemplu, se axează pe descoperirea cancerului de col uterin, folosind o tehnologie bazată pe Inteligența Artificială care reduce drastic costurile analizelor.

Pe de altă parte, Perfint Healthcare a realizat un sistem robotizat numit MAXIO, care ajută medicii să facă planuri de tratament personalizate pentru fiecare pacient în parte. Deja tehnologia lor a fost aprobată de autoritățile americane. Acum, scopul acestui startup este să găsească noi metode de tratament non-invazive, pentru a înlocui chimioterapia.

E doar începutul

Aceste inovații din domeniul tratamentului cancerului din India, în baza AI și algoritmilor de machine learning, reprezintă doar începutul. Odată dezvoltat, acest domeniu poate deveni dintr-un instrument de detecție și tratament un instrument de prevenție, reducând astfel drastic cazurile de îmbolnăvire de cancer.

“Cu o populație de peste un miliard de oameni, în India informațiile sunt răspândite de colo-colo. Dacă acestea vor fi adunate într-un singur sistem, atunci acuratețea va fi foarte aproape de 100%”, explică Sarayu Natrajan, care își face doctoratul la King’s College în Londra.

Deci potențialul e mare și impactul va fi unul semnificativ, așa că nu e de mirare că giganți IT americani precum Google și IBM sunt acționari la aceste startup-uri indiene.

 

 

 

Sursa: ziare.com

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment

one × 4 =