Parlamentul a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Măsura a fost impusă în perioada 1 aprilie – 30 mai inclusiv. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că Guvernul în demisie nu poate propune instituirea stării de urgență, dar inițiativa a venit din partea unui grup de deputați PSRM, fiind prezentată de premierul interimar, Aureliu Ciocoi, transmite Știri.md.
Nu am văzut altă soluție decât să vin cu propunerea ca Parlamentul să examineze posibilitatea introducerii stării de urgență în R. Moldova. Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) nu are mandat să întreprindă acțiuni drastice.
Pacienții au devenit mai gravi, cu forme fulminante și avem tulpina britanică. Sper să nu avem surpriza să importăm tulpina africană, mai contagioasă de 200 de ori decât cea britanică.
Crește numărul de decese și de noi infectați. Secțiile de terapie intensivă sunt supraaglomerate. Medicii spun că se eliberează un pat, iar alți doi candidați sunt deja”, a declarat Ciocoi în Parlament.
Deputații din opoziție au criticat cererea Guvernului din cauza că astfel s-ar împiedica dizolvarea Parlamentului, iar miniștrii nu au venit cu un plan de acțiuni concrete epidemiologice și financiare care ar urma să fie implementat pentru ca să fie examinate rezultatele după 2 luni de stare de urgență.
Reprezentanții Executivului au declarat că lucrează la elaborarea măsurilor, iar planul va fi gata în curând. ”De unde știți cum va fi mâine situația cu virusul? Mari planificatori v-ați găsit..”, i-a susținut susținut liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță.
Parlamentarii din opoziție au mai cerut ca să fie acordat un ajutor de câte 1.000 de lei salariaților care vor avea de suferit, scutirea de la plata chiriilor, majorarea numărului testărilor pe zi, plafonarea salariilor mari, blocarea cheltuielilor neesențiale, registru unic al infectaților și vaccinaților, dar propunerile nu au fost susținute de majoritatea deputaților.
Ulterior, după 4 ore de dezbateri, documentul a fost votat de 52 de deputați.
Astfel, în perioada stării de urgență de două luni, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va putea emite dispoziții în vederea punerii în executare a următoarelor măsuri:
1) instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
2) instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării;
3) introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitaro-antiepidemice obligatorii;
4) stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile;
5) interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiuni de masă;
6) dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și de alte produse de strictă necesitate;
7) coordonarea activității mijloacelor de informare în masă privind:
a) informarea populației despre cauzele și proporțiile situației excepționale, despre măsurile întreprinse pentru prevenirea pericolului, lichidarea urmărilor acestei situații și protecția populației;
b) familiarizarea populației cu regulile de comportare în timpul situației excepționale;
c) introducerea unor reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații;
8) modificarea procedurii de numire în funcție și de destituire a conducătorilor agenților economici și ai instituțiilor publice;
9) interzicerea demisiei lucrătorilor, cu excepția cazurilor prevăzute de actele normative, pentru această perioadă;
10) chemarea cetățenilor pentru prestări de servicii în interes public în condițiile legii;
11) efectuarea, în modul stabilit de lege, a rechizițiilor de bunuri în scopul prevenirii și lichidării consecințelor situațiilor care au impus declararea stării de urgență;
12) efectuarea altor acțiuni necesare în vederea prevenirii, diminuării și lichidării consecințelor pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Art. 3. – Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.
Art. 4. – Toate dispozițiile emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul emiterii.
Art. 5. – Parlamentul Republicii Moldova va informa, în termen de 3 zile, Secretarul General al ONU și Secretarul General al Consiliului Europei despre prezenta hotărâre și cauzele adoptării acesteia.
Art. 6. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se aduce de îndată la cunoștința populației prin mijloacele de informare în masă și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.