Sonda Al-Amal a Emiratelor Arabe Unite s-a plasat pe orbita planetei Marte. Va transmite date despre climă și atmosferă

10 februarie 2021  |  07:11  |  👁 178 Vizualizari


Sonda Al-Amal a Emiratelor Arabe Unite s-a plasat pe orbita planetei Marte, marţi, la capătul unei călătorii de peste 450 de milioane de kilometri ce a început în urmă cu mai bine de 6 luni.

Conform programului misiunii, Al-Amal (Speranţă) va transmite date ştiinţifice despre atmosfera şi ciclurile climatice timp de un an marţian (687 de zile terestre).

Urmând o orbită eliptică, sonda Al-Amal se va apropia până la 1.000 de kilometri distanţă de suprafaţa planetei. Punctul cel mai îndepărtat al orbitei se află la 49.380 de kilometri distanţă.

Deplasându-se cu viteza de 11 km/s, principalul obiectiv al sondei este de a monitoriza clima marţiană şi de a obţine date despre pierderea de gaze atmosferice în spaţiu.

Atmosfera lui Marte îşi pierde hidrogenul şi oxigenul în spaţiu.

În prezent se află deja 14 sonde pe orbita lui Marte, iar sonda Al-Amal face ca Emiratele Arabe Unite să devină cel de-al cincilea explorator spaţial (după SUA, Rusia, India, UE) care plasează un obiect pe această orbită.

Succesul acestei misiuni are şi o valoare simbolică pentru Emirate, pentru că plasarea sondei pe orbită coincide cu aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea acestei uniuni statale arabe.

Sonda a fost lansată de la Centrul Spaţial Tanegashima (Japonia) la data de 19 iulie.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.