Somnul de la pranz este foarte important pentru bebelusi. In afara de faptul ca isi recapata puterile, ii ajuta sa retina ceea ce au invatat.
Cu alte cuvinte, somnul nu este doar o pauza pentru reincarcarea bateriilor celui mic, ci este o parte importanta a dezvoltarii sale, deoarece favorizeaza un nivel avansat de invatare cunoscut sub numele de abstractizare.
Acesta este rezultatul unui studiu realizat de un grup de cercetatori de la Universitatea din Arizona. Ei au analizat comportamentul a 48 de copii in varsta de 15 luni, al caror creier evolueaza constant.
Cercetatorii sustin ca un pui de somn la pranz imbunatateste stocarea de memorie pe termen scurt, la copiii cu varste intre 1 si 3 ani.
„Facand aceasta pauza ii ajuta sa asimileze ceea ce au invatat si sa lase loc pentru noi informatii. Dupa o perioada de somn, pastreaza conceptele mult mai bine,” spun cercetatorii.
Autorii studiului au analizat raspunsurile copiilor la frazele pe care le auzisera anterior folosind expresii faciale. Spre deosebire de bebelusii care nu dormeau, cei care se odihneau intre 2 si 4 ore dupa ascultare aveau o capacitate mai buna de a gasi tipare intre propozitii, aratand dovezi ale invatarii abstracte.
„Ceea ce stim este ca cei mici trebuie sa doarma un timp rezonabil dupa ce au stocat informatii pentru ca lucrarile abstracte sa aiba loc. Daca nu dorm intre 2 si 4 ore, probabil vor pierde ceea ce au invatat,” a concluzionat autorul principal al studiului.
Si pentru celelalte beneficii ale unui somn odihnitor este important sa se stabileasca o rutina, astfel incat copilul sa traga un pui de somn in fiecare zi, aproximativ la aceeasi ora, intr-un loc confortabil. Asta va contribui la imbunatatirea capacitatii sale de a invata.
Sursa: Copilul.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.