Negocierile dintre compania publică de electricitate a Greciei, PPC, cu Enel cu privire la filiala acesteia din urmă din România au intrat în faza crucială, ambele părți aflându-se în consultări și discuții continue care par să se îndrepte în direcția corectă.
Pe măsură ce întâlnirile se succed, înmulțindu-se și acoperind o gamă largă de subiecte, orice predicție poate fi dată peste cap. Deși s-au făcut progrese semnificative, nimeni nu poate exclude o inversare de ultim moment. De aici tăcerea absolută păstrată de ambele părți pe măsură ce ne apropiem de ultima săptămână de negocieri.
Ultima declarație publică pe această temă a fost făcută în urmă cu zece zile pentru Reuters de directorul executiv al Enel, Francesco Starace, care a afirmat laconic că vânzarea activităților din România merge în „direcția bună”, adăugând că se așteaptă la un acord final până la sfârșitul lunii iunie.
„Avem un proces care nu a fost finalizat, dar merge în direcția bună și am ales un investitor preferat”, spusese Starace despre activele din România, pe care analiștii le evaluează la peste 1 miliard de euro. „Ideea este să lăsăm procesul să fie finalizat… Cred (că va fi încheiat) înainte de sfârșitul lunii iunie”, a adăugat directorul executiv al companiei italiene, care a început discuții exclusive cu PPC la sfârșitul anului 2022.
Este evident și faptul că Enel dorește să le arate investitorilor că este în grafic cu planul său strategic de a vinde active din diverse țări ale lumii, în acest caz din România, Argentina și Peru, pentru a-și reduce datoria uriașă. Scopul este ca până la sfârșitul anului această datorie să fie redusă la 51-52 de miliarde de euro de la 70 de miliarde la cât ajunsese la sfârșitul lunii septembrie 2022.
În acest context, grupul italian anunțase la începutul lunii februarie vânzarea în schimbul a 102 milioane de dolari, prin intermediul filialei sale din America Latină, Enel Americas, a acțiunilor pe care le deținea la două unități termoelectrice din Argentina.
Obiectul negocierii a 70% din acțiunile celor trei companii de distribuție a energiei electrice deținute de Enel România, a 100% din Enel Green Power România cu un portofoliu de energie „verde” cu capacitate instalată de peste jumătate de gigawatt (în principal, energie eoliană) plus licențe pentru noi proiecte cu o capacitate de 5 GW, împreună cu cele două companii de retail din țară cu aproximativ 3 milioane de clienți.
Dacă se va ajunge la un acord, atunci PPC va achiziționa 100% din filiala românească a grupului italian, o mișcare importantă pentru extinderea companiei grecești pe piața energetică din Balcani, obținând astfel o bază în economia cu cea mai rapidă creștere din regiune.
Sursa: stiripesurse.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.