SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul text: „Crăciun fericit”. A fost trimis de pe calculator, iar mobilul cântărea 2 kilograme

4 decembrie 2022  |  09:35  |  👁 211 Vizualizari


SMS-ul, cea mai populară formă de comunicare scrisă cu ajutorul telefonului mobil, înainte de apariția rețelelor de socializare și mesagerie, a împlinit 30 de ani. Cele 2 cuvinte ale mesajului care a făcut istorie au fost „Crăciun fericit”, iar textul a fost trimis cu ajutorul unui calculator, pentru că primele telefoane mobile nu aveau tastatură cu litere. Primul SMS, Short Message Service, a fost trimis în ziua de 3 decembrie, de către angajatul britanic al unei firme de telefonie către șeful său, care se afla la o petrecere de Crăciun şi nu a răspuns la apelul vocal. Tânărul inginer Neil Papworth chiar lucra la dezvoltarea unui sistem de mesagerie mobilă, așa că a vrut să-i facă o surpriză șefului. Textul a fost expediat de pe un computer, pentru că aparatul mobil nu avea tastatură cu mod text, numită mai târziu „qwerty”, potrivit RRA, care citează BBC.

Modalitatea de a exprima succint mesaje a prins și în mai puțin de un deceniu a devenit un mod uzual de a coresponda, facilitând trecerea spre rețelele de socializare. În vremurile noastre, chiar dacă WhatsApp, Facebook sau TikTok au detronat SMS-ul, există destui utilizatori de telefoane mobile care, pentru a comunica, încă mai folosesc mesajul text de tip SMS (n.n. – Short Message Service). La nivel mondial sunt expediate zilnic miliarde de mesaje scrise de pe telefoanele mobile.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.