Tinerii care termină facultățile de medicină aleg tot mai mult specialități care nu implică munca în spital, pentru că statul nu le poate asigura un loc de muncă după ce își termină pregătirea.
Într-un cabinet privat pot câștiga bani mai mulți cu mai puțin stres.
La concursul de rezidențiat se scot anual locuri și posturi. Diferența dintre acestea constă în faptul că, la finalul celor cinci sau șase ani de pregătire, tânărul medic – dacă și-a făcut rezidentiațul pe un post – va avea un loc de muncă asigurat într-un spital.
În luna noiembrie au fost disponibile 5.634 de locuri și doar 232 de posturi. La domeniile Medicină Dentară și Farmacie, toate locurile au fost ocupate.
La medicină, 628 au rămas neocupate și, în principal, sunt specialități la care există un mare deficit de personal: chirugie generală, medicină de urgență, medicină de familie, ATI, neonatologie, chirurgie pediatrică. Sunt specialități dificile, care necesită multă pregătire.
Din această cauză, tinerii medici sunt tentați să evite aceste specialități care îi solicită mult fizic și emoțional.
Sunt căutate neurologia, radiologia și imagistica, spun reprezentanții Universităților de Medicină. Adică specialități care le dau posibilitatea să se angajeze ușor în străinătate. Ori endocrinologia, oftalmologia, diabetul zaharat – alte specialități care permit o activitate independentă.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Trebuie să găsim o modalitate de a diferenția. Dacă specialitățile care sunt mai ușoare și cele care sunt mai dificile sunt retribuite similar, atunci oamenii vor opta pentru cea mai ușoară”.
Nu se știe însă când vor primi doctorii salarii după criteriul performanței. Sesiunea extraordinară de rezidențiat va fi organizată pe 14 mai.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.