Simona Halep, pe podium în „clasamentul adevărului”. Cum se calculează inedita ierarhie

4 ianuarie 2022  |  08:23  |  👁 276 Vizualizari


Simona Halep, în Top 20 în „clasamentul adevărului”. Fostul lider mondial se pregătește să debuteze în noul sezon. Ea va juca la Melbourne Summer Set 1, în primul tur, contra australienei Destanee Aiava (147 WTA), o sportivă venită din calificări. Simona Halep, locul 20 WTA este clasată pe podium într-un „clasament al adevărului” întocmit de americani, despre care se spune că reflectă mai bine ierarhiile decât cel clasic.

Simona Halep, pe podium în „clasamentul adevărului”

Simona Halep, în Top 20 în „clasamentul adevărului”. Fostul lider mondial a coborât abrupt, în 2021, în topul mondial. Simona Halep a terminat anul pe locul 20, după ce îl începuse pe poziția secundă. Acum, românca și-a propus ca obiectiv pentru noul sezon reintrarea în Top 10.

Simona Halep va debuta în 2022, în Australia, la Melbourne Summer Set 1, o competiție ce are loc între 4-9 ianuarie. Soția lui Toni Iuruc va juca în primul tur contra unei jucătoare venită din calificări, australianca Destanee Aiava (21 de ani, 147 WTA).

Până atunci, marți, Simona Halep va face pereche la dublu cu Gabriela Ruse (87 WTA) în cadrul aceluiași turneu. Cele două românce le vor întâlni pe Bernarda Pera (SUA) și Katerina Periakova (Cehia). Dacă va trece, la simplu, de Aiava, Simona Halep o va întâlni în turul 2 chiar pe partenera sa de dublu, Gabriela Ruse. Aceasta a trecut de rusoaica Arina Rodionova (152 WTA), scor 6-3, 6-2.

Cum se calculează inedita ierarhie

Simona Halep este clasată pe locul 3 în ceea ce mulți numesc „clasamentul adevărului”,  cu un coeficient ELO de 2096,2. Este vorba de un clasament realizat pe baza coeficientului ELO și se bazează pe un algoritm matematic. El poartă numele matematicianului american de origine maghiară Arpad Elo.

Coeficientul ELO este folosit în stabilirea ierarhiei în șah de multă vreme. În esență, acest clasament se bazează pe valoarea adversarilor întâlniți, indiferent de mărimea turneului sau de faza acestuia. Topul WTA clasic se face pe baza rezultatelor obținute de jucătoare la fiecare turneu pe parcursul unui an întreg, comparativ cu rezultatele acestora din sezonul precedent.

În schimb, „clasamentul adevărului” propune o abordare mai apropiată de calitatea oponenților întâlniți, indiferent de faza turneului sau de victoriile înșirate în fața unor adversari mai slabi cotați. Cu alte cuvinte, e mai importantă o victorie în primul tur în fața jucătoarelor de top, decât multe victorii în fața unor adversare mai slab cotate, chiar dacă acelea aduc și triumful în vreun turneu.

„Clasamentul adevărului” o are ca lideră, la ultima actualizare, realizată pe 3 ianuarie, tot pe australianca Ashleigh Barty, numărul 1 mondial și în ierarhia WTA. Aceasta este urmată de nipona Naomi Osaka, apoi de Simona Halep. Emma Răducanu, câștigătoarea US Open 2021, se află abia pe locul 27, chiar dacă în ierarhia WTA ocupă poziția a 19-a.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.