Sfințire fără acordul ISU a Catedralei Mântuirii Neamului

Patriarhia a anunţat că aşteaptă, duminică dimineaţă, 30.000 de credincioşi pentru a participa la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, numai că siguranța acestor oameni se află sub semnul întrebării. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a confirmat că nu a dat aviz, acțiunea fiind în afara legii, astfel că evenimentul se va desfășura „pe răspunderea proprietarului“.

Legea interzice desfăşurarea oricăror evenimente publice pe un şantier deschis, aşa cum este, în acest acest moment, Catedrala Mântuirii Neamului. Nici ISU și nicio altă instituţie a statului nu poate aproba o astfel de acţiune.

„Este ilegală punerea în funcțiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006“, susține Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

După cum a anunțat însăși Patriarhia, Catedrala Mântuirii Neamului se află în acest moment în stadiul „la roşu“, construcţia urmând a fi finalizată abia în anul 2024. BOR știa că nu poate obține aviz de securitate pentru o construcție aflată în acest stadiu, motiv pentru care a trimis o simplă înştiinţare Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Instituţia notificată nu poate aproba, însă, o scrisoare pentru care nu există niciun cadru legal.

„Am luat la cunoştinţă, la nivelul ISU, despre intenția organizării acestui eveniment şi despre numărul ridicat de participanţi. Totuşi, desfăşurarea evenimentului în interiorul șantierului se face exclusiv pe răspunderea proprietarului, a organizatorului“, a explicat Daniel Vasile.

Reprezentanţii ISU au explicat că, deşi vor fi puşi în situaţia de a participa la o acţiune ilegală, vor face tot ce le stă în putinţă pentru ca ziua de duminică să nu fie marcată de niciun eveniment special.

Related posts

Leave a Comment

3 × 4 =