Sfaturi importante pentru siguranță în caz de cutremur

România, este în lista primelor 10 ţări după suprafaţa construită expusă riscului seismic.

Această afirmație aparține Nicoletei Radu, directorul general, PAID România care declara într-un comunicat de presă: 

,,România este una dintre ţările cu grad ridicat de vulnerabilitate în faţa cutremurelor. La nivel mondial, ţara noastră se regăseşte printre primele 10 după suprafaţa construită expusă riscului seismic. Peste 90% din suprafaţa sa se regăseşte în zone de risc, iar Bucureştiul este unul dintre cele mai vulnerabile oraşe din lume”, declara Nicoleta Radu.

În ultimii ani, în România au avut loc 13 cutremure destul de mari, care au condus spre decesul a 2.630 de oameni. 

,,Câteva secunde ale unui cutremur care ne-a trezit în miez de noapte în ultima duminică a lunii octombrie au fost suficiente pentru a ne reaminti cât suntem de vulnerabili în faţa naturii. A fost cel mai puternic cutremur din ultimii 14 ani. De această dată, de numai 5,8 grade pe scara Richter şi fără daune sau victime înregistrate”, se menţionează în comunicat.

Nici cu asigurarea locuințelor în caz de cutremur românii nu stau prea bine, conform datelor PAID România, din cele aproximativ 9 milioane de locuinţe dim România, doar 1,7 milioane fiind asigurate. 

,,Acestea nu sunt simple date. Ele se pot traduce în tragedii de familie pentru cei ale căror locuinţe sunt expuse în faţa cutremurelor. Mulţi ar putea afla numai când e prea târziu că persoanele care nu îşi asigură locuinţele nu beneficiază, în cazul producerii unui dezastru natural, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor. Deşi poate nu au fost amendaţi pentru că nu au încheiat o asigurare obligatorie a locuinţei, autorităţile nu pot să le acorde sprijin financiar în caz de nevoie”, afirmă Nicoleta Radu.

Pregatirea pentru cutremur

Nimeni nu poate prevedea sau preveni un cutremur. Când un cutremur are loc trebuie sa fiți pregatiți să acționați imediat.

Pregătirea pentru un cutremur cere timp și efort.

– evitați ranirile si ajutați-i pe ceilalti

– minimizați efectul cutremurului asupra casei dumneavoastră 

– asigurarea supraviețuirii cel putin 72 de ore dupa un cutremur in casa sau la locul de munca fara ajutor din partea echipelor de urgenta

Ce este de facut înainte de un cutremur:

pregatiti un plan de urgenta pentru familia si casa dumneavoastră 

– daca locuiti singur pregatiti un plan de urgenta pentru dumneavoastra care sa aiba in vedere prietenii si vecinii

– învățați metode de prim ajutor medical, inclusiv resuscitare cardio-pulmonara

– aflati care sunt locurile cele mai sigure in casa dumneavoastră în caz de cutremur și exersati refugierea în acele zone

Locuri sigure: sub mese sau birouri grele; pe holuri; în coltul camerelor; lângă stalpii de rezistență.

Locuri periculoase: lângă ferestre sau oglinzi; lângă obiecte grele ce ar putea sa cada; bucataria; ușile, unde șocul poate provoca ușile sa va loveasca.

Șansele de supravietuire sunt mai mari daca va faceti un astfel de plan impreuna cu familia. Incepeti sa discutati de ce s-ar putea intampla si ce trebuie facut acasă, la școală sau la locul de munca în caz de cutremur. Pregătiți o lista cu ceea ce trebuie sa faceti pentru a va pregati pentru o situatie de urgenta.

Pregatiti-vă casa: mergeti prin casa si imaginati-vă ce ar putea sa se intample in cazul unui cutremur violent.

– Invatati membrii familiei cum sa închidă conductele principale de apă și cum sa opreasca electricitatea.

– puneti etichete care sa arate pozitiile de Deschis / Inchis, Pornit / Oprit la conductele de apa, gaz, întrerupatoarele principale de electricitate.

– ancorati bine boilerele si orice alte aparate care prin cadere sau miscare ar putea rupe tevi de gaz sau apa.

– ancorati bine piesele grele de mobilier

– nu agatati tablouri sau oglinzi grele deasupra paturilor.

Asigurați-vă casa sau apartamentul pentru eventualitatea unor distrugeri provocate de cutremur.

Related posts

Leave a Comment

one × three =