Sfântul Mucenic Mina

Acesta a fost crescut în credința creștină, beneficiind de o educație aleasă, părinții săi fiind înstăriți. Rămas orfan de mic, când a ajuns la vârsta necesară a vrut să urmeze cariera armelor, după exemplul tatălui său.

Trimis să slujească în provincia Frigia, nu se putea împăca cu viața de aici și cu camarazii săi care se închinau la idoli.

Sfântul Mina, în aceste condiții, și-a părăsit poziția și rangul militar și s-a retras in deșert unde a rămas cinci ani, cinstindu-l și iubindu-l pe Dumnezeu din toată inima.

Întors în oraș, a mărturisit  credința în Hristos și guvernatorul cetății a hotărât să fie arestat și torturat, dar Sfântul a început să cânte imnurile obișnuite în adunările creștine.

Atunci călăii l-au târăt afară din oraș, i-au tăiat capul și i-au aruncat corpul în foc, dar creștinii au scos bucăți din trupul Sfântului, le-au spălat, le-au uns cu arome și le-au îngropat într-un loc știut numai de ei.

Când pe tronul roman a ajuns Constantin cel Mare, creștinii au dus moaștele în Egipt, la Alexandria, iar mai târziu pe locul unde au fost îngropate a fost ridicată o biserică, unde s-au săvârșit multe minuni și tămăduiri.

Moaște ale Sfântului Mina se afla în mai multe locuri ale lumii creștine, iar în Bucuresti la biserica ,,Sfântul Mucenic Mina” au fost aduse de la Muntele Athos și de la Mănăstirea ,,Sfântul Mina”din Egipt, în anul 1874.

Creștinii se pot închina la Sfintele moaște și la Catedrală metropolitană din Iași, unde se mai găsesc moaștele altor 32 de Sfinți, la biserica ,,Sfântul Mina” din cartierul Obcine, Suceava și la multe biserici cu hramul ,,Sfântul Mina” pe care îl cinstesc cu evlavie ca pe un mare făcător de minuni.

Related posts

Leave a Comment

15 − 5 =