Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir

Acesta a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian și era fiul voievodului cetății Tesalonicului. 

Botezat în taină și învățând de la părinții săi tainele credinței era luminat și-a început să lucreze într-însul darul lui Dumnezeu. Rămas orfan a devenit moștenitor al averii și al bunului nume, iar împăratul l-a făcut voievod în locul tatălui său.

Sfântul a fost primit cu mare cinste și a cârmuit cu multă vrednicie poporul, propovăduind pe față dreapta credință și aducând pe mulți la Hristos.

Când a aflat,împăratul a poruncit să se facă praznic,în urma biruinței în războiul cu sciții.Întrebat dacă sunt adevărate cele auzite despre dănsul, Dimitrie a răspuns cu îndrăzneală, mărturisind că este creștin și defăimând închinarea cea păgânească.

Închis în temniță, l-a binecuvântat pe Nestor,un tânăr creștin, ca să lupte cu Lie, vandal care ucidea în lupte vitejii și mai ales,pe creștini.

Acesta a strigat ”Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mă!” și trântindu-l la pământ pe Lie, l-a omorât. 

Aflând că Sfântul Dimitrie este cel care l-a încurajat pe Nestor, împăratul a trimis ostași, poruncindu-le să-l străpungă cu sulițele. 

Așa și-a dat marele Dimitrie sufletul în mâinile lui Dumnezeu, iar la moaștele sale s-au făcut multe minuni și tămăduiri. Tot atunci i s-a tăiat capul și Sfântului Nestor.

Related posts

Leave a Comment

one × one =