Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului

Acesta era din satul Basarabov, pe apa Lomului și a fost păstor de vite în satul lui, astfel ascunzându-și sufletul. Ne este cunoscută o singură întâmplare din vremea aceea: Într-o zi, pe când umbla prin iarba înaltă a strivit, din grabă, toți puii golași dintr-un cuib de pasăre. 

Simțindu-se vinovat și-a pedepsit piciorul cu care greșise, neîncălțându-l trei ani, nici vara, nici iarna. Într-un târziu s-a făcut călugăr la un schit dintr-o peșteră, în apropiere de Basarabov. Aici și-a dus viața lui ascunsă, tot în ascultare de păstor, la vitele mănăstirii. 

Înălțimea vieții lui de taină, lacrimile, văpaia rugăciunii, numai Dumnezeu le știa. A murit în peșteră, pe lespedea de piatră pe care dormea.

Închizându-se cu pietre intrarea, peștera s-a schimbat din chilie în mormânt. Când a venit apa mare, odată cu surparea copacilor au căzut pietrele și moaștele  Sfântului au stat multă vreme acolo, iar când oamenii vedeau că joacă peste apă o flacără de lumină, credeau că acolo este o comoară. 

Când a vrut Dumnezeu să-l descopere i s-a arătat în vis unei copile bolnave de duh necurat, căreia i-a zis: ,,De mă vor scoate părinții tăi din apă, eu te voi tămădui” și i-a arătat locul. L-au găsit întreg și luminat și l-au pus în biserica satului.

Nu se știe care domn al Țării Românești a încercat să aducă moaștele Sfântului la București, dar, neizbutind, a ridicat în Basarabov o preafrumoasă biserică. Când s-a pornit războiul între ruși și turci (1769-1774), rușii, gândindu-se să pună la adăpost Sfintele moaște, le-au dat unui creștin, Hagi Dimitrie și acesta le-a adus la București, fiind întâmpinate cu mare alai. 

Așezate în biserica cea mare a Mitropoliei, unde se află și astăzi, a ocrotit poporul român, iar cei care aleargă către dânsul au mult ajutor și folos!

Related posts

One Thought to “Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului”

Leave a Comment

three × one =