Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: Carta ONU „nu este un meniu a la carte”, Moscova trebuie să o aplice integral. Rusia și pervertirea conceptului de menţinere a păcii

23 februarie 2022  |  07:21  |  👁 433 Vizualizari


Principiile „Cartei Naţiunilor Unite nu sunt un meniu a la carte”, iar Rusia trebuie „să le aplice pe toate” în privinţa Ucrainei, a afirmat marţi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, criticând aspru Kremlinul, notează AFP.

„Nu pot fi aplicate selectiv. (…) Toate statele membre le-au acceptat şi toate trebuie să le aplice”, a insistat Guterres, reiterând că recunoaşterea de către Moscova a „aşa-zisei independenţe” a zonelor separatiste a fost o încălcare a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei.

„Este o lovitură fatală pentru acordurile de la Minsk aprobate de Consiliul de Securitate”, a continuat şeful ONU, într-o declaraţie pentru presă.

Întrebat dacă el consideră că există un „genocid” în curs de desfăşurare în estul Ucrainei, aşa cum a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, Antonio Guterres a respins această idee. „Nu cred că este cazul”, a spus el, amintind că „genocidul este o crimă care este clar definită”.

Antonio Guterres a mai spus că este „îngrijorat de pervertirea conceptului de menţinere a păcii”. Prin autorizarea desfăşurării de trupe ruse în estul Ucrainei, Rusia a evocat trimiterea unei forţe de „pace”, termeni folosiţi în mod regulat pentru Căştile Albastre ale ONU.

„Când trupele unei ţări pătrund pe teritoriul altei ţări fără consimţământul acesteia, ele nu sunt forţe de menţinere a păcii imparţiale”, a afirmat Antonio Guterres.

„Nu sunt deloc pacificatori”, a insistat el.

„În acest moment critic, lansez un apel la un armistiţiu imediat şi restabilirea statului de drept. Este timpul să revenim pe calea dialogului şi a negocierilor”, a declarat secretarul general al ONU.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.