Seceta din acest an a afectat culturile agricole și pășunile. Fermierii nu mai au cu ce să-și hrănească animalele

27 septembrie 2021  |  06:43  |  👁 300 Vizualizari


Pe lângă culturile agricole, seceta din acest an a afectat și păşunile.

Fermierii nu mai au cu ce să își hrănească animalele, iar proviziile făcute pentru iarnă sunt deja folosite.

În acest ritm prețul laptelui ar putea crește.

Şi Comisia Europeană atrage atenția asupra condițiilor dificile în care se află pășunile din Italia, Bulgaria, sudul României, Ungaria și Grecia.

Un fermier din județul Arad are aproximativ 2.000 de oi și 200 de hectare de pășune. Din cauza secetei se teme că nu va avea ce să le dea de mâncare animalelor. Chiar dacă avea aproximativ 4.000 de baloţi de furaje pentru sezonul rece, a fost nevoit să îi folosească încă de acum.

Dumitru Stanca, fermier”Am avut un an cumplit. 50% e pierdere, vă dați seama. Animalul dacă nu mănâncă verdeață nu poate să producă un kilogram de lapte sau 500 de grame sau cât produce o oaie.”

Aceste pierderi se vor regăsi în prețuri. Scăderea producției de lapte ar putea duce la scumpirea produselor naturale făcute din lapte. Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că regiunile din sudul și sud-estul Europei – Italia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, precum și sudul Turciei – se confruntă cu secetă şi a situat ţara noastră în categoria statelor cu risc.

Și culturile agricole sunt afectate, mai ales în sudul şi vestul ţării – Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat şi Crişana.

Iuri Leteanu, agricultor: ”Din păcate, avem episoade scurte dar foarte intense de secetă, de arșiță. După cum vedeți, aici ne aflăm într-un lan de porumb care este afectat în proporție de 50%.”

Daniel Alexandru, şef departament agrometeorologie”Suntem într-un deficit foarte puternic care vine de pe perioada verii. Practic, aproape jumătate din țară este la nivelul deficitului de umiditate sub formă de secetă, secetă care pune în pericol semănatul și răsăritul culturilor care au reușit să fie semănate în anumite regiuni ale țării. Este foarte important ca în perioada următoare plantele să beneficieze macar de un aport minim de 5-10 litri pe metru pătrat ca să iasă la suprafață viitoarele plante.”

Culturile de orz și grâu de toamnă vor fi, cel mai probabil, semănate mai târziu anul acesta, din cauza lipsei de apă din sol, spun specialiștii. Dacă vom avea însă parte de o iarnă blândă, atunci și plantele întârziate vor putea să crească și să se dezvolte sănătos.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.