,,Se poate trăi fără artă și cultură? Da! Dar nu merită’’

,,Se poate trăi fără artă și cultură? Da! Dar nu merită’’

Fie că mergem la teatru sau la concert, ieșim în societate și trebuie să respectăm niște reguli.

Firește că acestea se înnoiesc cu trecerea timpului devenind mai flexibile, dar există o linie a bunului-simț pe care omul civilizat o urmează pentru minima eleganță în comportament și, în fond, pentru ca toată lumea din jur să se bucure de un moment deosebit.

Deși astăzi putem vedea un spectacol acasă în condiții tehnice excelente, deși putem audia, de asemeni, un concert, prezența în sală înseamnă altceva.

A fi spectator in direct, a simți bucuria și emoția împreună cu toți ceilalți este cu totul special pentru cei mai mulți dintre noi.

Putem spune că este o sărbătoare căreia trebuie sau este frumos să îi asortăm haine potrivite.

Poate că vestimentația nu mai este una impusă dar trebuie să alegem, cu grija, ce purtăm în astfel de ocazii.

Seara se recomandă haine închise la culoare. Doamnele pot purta rochii de după-amiază, pantofi cu toc, poșete mici, domnii – sacouri asortate la pantaloni sau costume.

Pentru matinee ținuta este una de zi, iar la spectacole de gală sau premiere vestimentația trebuie să fie mai elegantă.

Deși în zilele noastre timpul pare insuficient pentru câte avem de făcut, atunci când mergem la un spectacol este bine să ajungem cu un sfert de oră înainte, ceea ce ne va permite să lăsăm hainele la garderobă, să cumpărăm un program și să ne ocupăm locurile.

Bunele maniere obligă bărbatul să ajute doamna să își scoată haina și abia după aceea să se dezbrace și el.

De asemenea va intra primul în sală și pe rândul unde sunt locurile, înaintarea pe rând se face cu fața la ceilalți spectatori – putem astfel să ne scuzăm și să mulțumim, iar cei așezați se ridică în picioare.

Cunoștințele se salută printr-o înclinare a capului și un zâmbet , conversațiile fiind recomandate în pauză. 

Trebuie respectată regula care impune închiderea telefonului mobil în timpul spectacolului. Pare de la sine ințeles, dar încă mai auzim câte un telefon sunând în timpul reprezentațiilor.

La concert aplaudăm la intrarea dirijorului și a solistului. Apoi păstrând în minte că simfonia are patru părti, vom aplauda la sfârșit. La teatru, se aplaudă la sfârșitul fiecărui act sau la sfârșitul unei părți de mare virtuozitate.

Florile se oferă la sfârșit, numai marilor artiști sau unei tinere actrițe care debutează într-un rol serios.

Atunci când lucrurile nu se desfășoară conform planului și ajungem după ce spectacolul a început, este politicos să așteptăm, în liniște, într-un loc retras, de pildă lângă ușă, până la pauză.

Nu trebuie să ieșim și să reintrăm în sală deranjându-i pe ceilalți spectatori.

În timpul reprezentației nu vorbim, nu mâncăm. Se poate adăuga: nu consultăm neîncetat telefonul și nu trimitem mesaje sau răspundem la ele.

Dacă spectacolul nu ne place, nu trebuie să facem comentarii sau să ne manifestăm nerăbdarea. Este mai bine să plecăm în pauză deși nu este politicos  să părăsim sala înainte de sfârșitul spectacolului.

Există un mesaj pe care îl transmite felul în care ne prezentăm și ne comportăm la un spectacol. El este adresat actorilor și tuturor celor care fac posibilă reprezentația și el ar trebui să conțină mulțumiri, prețuire și respect.

În fața unei săli civilizate și calde, actorii vor dărui întreaga măsură a talentului lor, transformând o seară obișnuită într-o sărbătoare.

Related posts

Leave a Comment

4 × 3 =