Se modifică perioada de izolare. Vaccinații pozitivi vor sta 5 zile, iar nevaccinații 7 zile

March 28, 2021, Ukraine: In this photo illustration, a symbolic COVID-19 health passport seen on a smartphone in front of the World Health Organization (WHO) global map displaying COVID-19 coronavirus cases. .On March 17 the European Commission presented a proposal to create a Digital Green Certificate to facilitate the safe free movement of the EU citizens during the COVID-19 pandemic.,Image: 601817056, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

4 februarie 2022  |  06:27  |  👁 265 Vizualizari


Guvernul a decis joi că în supermarketurile din mall-uri vor avea acces și persoanele fără certificat verde, dacă vor fi amenajate, culoare speciale.

Iar cei care călătoresc vor avea mai mult timp la dispoziție să completeze formularele de localizare la sosirea în țară.

De asemenea, de azi, vaccinați pozitivi vor sta 5 zile în izolare, în loc de 7, iar cei nevaccinați 7 zile, în loc de 10.

Teatrele, cinematografele şi restaurantele vor funcționa după aceleași reguli: dacă rata de îmbolnăvire este de sub 3 la mia de locuitori, spațiul poate fi ocupat doar pe jumătate, şi în proporţie de 30% dacă rata depășește 3 la mie. Iar celelalte măsuri de până acum, precum purtarea măștii de protecție, rămân valabile.

Pe de altă parte, începând de luni, cei care nu au certificat verde vor putea intra în mall-uri și centre comerciale. Însă doar pentru a mearge la hypermarketurile din interior, care comercializează produse alimentare de bază. Pentru asta, autoritățile cer culoare speciale.

Raed Arafat, șeful DSU: „Dar va trebui stabilit 4 mp de persoană, dacă exista 50 de persoane limită, atunci există 50 de cărucioare, fiecare persoană intră cu căruciorul ei şi iese, atunci intră altă persoană, dacă se atinge nr maxim de persoane.”

George Bădescu. Asociația marilor rețele comerciale din România: „Am solicitat că toate magazinele considerate esențiale să aibă același regim. Cele care erau localizate în interiorul mall-urilor aveau un regim diferit față de celelalte, pentru că accesul în magazine era condiționat de prezentarea anumitor documente.”

Au fost schimbate și regulile pentru formularul digital de localizare la intrarea în Romania – PLF.

În primul rând, avem mai mult timp la dispoziție să completăm acest formular. Dacă până acum trebuia cu 24 de ore înainte de a ajunge la graniță, autoritățile au decis să extindă la 72 de ore, la care se adaugă încă 24 de ore după sosirea în țară.

Sunt exceptați piloții, personalul feroviar ori șoferii care sunt nevoiți să treacă granița pentru serviciu. Și a fost redusă valoarea amenzilor. Dacă până acum acestea erau între 2000 și 3000 de lei, pragul minim a fost redus la 500 de lei.

Guvernul a adoptat și regulile europene privind folosirea certificatului verde pentru călătorii.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Dacă au trecut mai mult de 270 de zile de la cea de-a doua doză, atunci este necesară administrarea unei doze de booster. Acest lucru vizează numai partea de călătorii în interiorul comunității europene. Nu se adresează regulile existente și felul în care funcționează societatea în interiorul statelor membre, incluzând aici și România.”

Se prelungește și perioada de folosire a certificatului verde, până pe 31 decembrie. Oficialii europeni au hotărât inițial să fie valabil doar până pe 30 iunie 2022.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.