Se cere majorarea plafonului de la care se acordă transport public gratuit, in Ploiesti

În timp ce autorităţile ploieştene au redus aproape la jumătate alocarea bugetară din acest an reprezentând subvenţii de transport, iar operatorul avertizează că, în lipsa unei suplimentări, nu va mai putea să asigure gratuitate după data de 1 iulie, o asociaţie care îi reprezintă pe pensionarii din municipiu solicită majorarea plafonului de la care se acordă acest beneficiu, ceea ce ar însemna, practic, că mai multe persoane ar putea să beneficieze.

Ca să înţelegeţi exact situaţia, fără a vă plictisi cu detalii administrative, Consiliul Local, forul legislativ al Ploieştiului, a stabilit că anumite categorii de călători, cum ar fi pensionarii, revoluţionarii sau veteranii de război, pot călători gratuit cu mijloacele de transport al TCE. În contul serviciului acordat, operatorul primeşte un decont de la bugetul local, calculat în funcţie de numărul de abonaţi din aceste categorii, indiferent de numărul de călătorii făcute de aceşti ploieşteni. Nu toată lumea beneficiază, însă, de această facilitate, legiuitorul local impunând un plafon al veniturilor nete lunare de 2.100 de lei.

În acest an, Consiliul Judeţean al Persoanelor Vârstnice Prahova, asociaţie care reuneşte un număr mare de pensionari din municipiu, a solicitat majorarea acestui plafon, până la 2.300 de lei, astfel încât mai multe persoane să poată beneficia de subvenţie, asociaţia prezidată de Sofia Cioc sugerând şi ca pensionarii cu vârsta peste 75 de ani să poată călători gratuit numai pe baza actului de identitate şi a unui cupon de pensie.

Totuşi, ţinând cont de modul în care arată bugetul municipiului, care nu acoperă necesarul nici în condiţiile actuale, este greu de crezut că autorităţile vor avea cum să majoreze acest plafon şi să includă şi mai mulţi beneficiari, ceea ce, în mod logic, ar fi presupus un efort bugetar suplimentar. În aceste condiţii, este de aşteptat ca răspunsul să fie unul negativ. Totuşi, solicitarea pensionarilor ploieşteni, adresată Executivului ploieştan, a fost plimbată de la Primărie la TCE, probabil pe ideea că nimeni n-a vrut să îşi asume un refuz oficial ar comenta cârcotaşii, cu toate că, în mod logic, singura structură abilitată să ia o astfel de decizie este Consiliul Local, forul legislativ care stabileşte condiţiile de acordare a acestor facilităţi.

Partea proastă este că, în condiţiile unui buget municipal diminuat în privinţa transportului public, operatorul avertizează că nu îşi va mai permite să menţină gratuitatea după data de 1 iulie nici măcar pentru actualii beneficiari, fără să mai luăm în calcul şi categoria de pensionari cu venituri între 2.100 şi 2.300 de lei.

sursa: www.telegrama.ro

Related posts

Leave a Comment

1 × one =