Scut genetic împotriva COVID-19. Românii și ceilalți est europeni par mai rezistenți în fața noului coronavirus

14 aprilie 2020  |  07:06  |  👁 536 Vizualizari


O diferenţă din secventa ADN ar putea explica de ce românii şi ceilalţi oameni din estul Europei şi din ţările scandinave par mai rezistenţi la COVID-19. Cercetătorii belgieni au descoperit că esticii au o genă care-i apără de noul coronavirus. În Italia puţini români au pierdut lupta. Experţii spun însă că nu trebuie să ne bazăm pe asta şi să respectăm măsurile de protecţie.

Cercetătorii au constatat că în ţările din Vestul Europei, care au sisteme de sănătate mai dezvoltate, numărul deceselor la mia de persoane infectate este mai mare decât în Est.

Oamenii de ştiinţă belgieni cred că acest lucru are legătură cu configuraţia genetică diferită a unor celule din căile noastre respiratorii.

Deşi noul coronavirus s-a răspândit în întreaga lume, nu toate ţările sunt afectate la fel, arată cercetătorii de la Universitatea Gent din Belgia.

Virusul a semănat moartea în nordul Italiei şi în două provincii din Belgia. În ţările scandinave şi în estul Europei, numărul morţilor este însă mai mic.

Realizatorii studiului au descoperit că acolo unde sunt mai puţine decese, populaţia are o formă diferită a unei gene.

Cu cât ne apropiem de estul Europei, cu atât este mai comună această diferență şi severitatea epidemiei scade, explică cercetătorii.

Prof. dr. Maria Puiu, şefa Centrului de Medicină Genomică, UMF „Victor Babeş” Timişoara: Patrimoniul genetic este întotdeauna variabil şi, ca atare, nu este un aspect întâlnit numai la coronavirus. Studiile au arătat că unii pacienţi sunt mai uşor afectaţi de HIV, de virusurile gripale, de virusurile herpetice.

Geneticianul Florina Raicu de la UMF Bucuresti spune că nu ar trebui să ne imaginăm că ne va proteja un ADN dacic. Şi să continuăm cu distanţarea socială şi cu testarea. Dacă se va confirma că într-adevăr backgroundul genetic asigură protecţia, va fi nevoie de alte studii privind rezistenţa naturală, spune expertul.

Cercetarea belgienilor a apărut în contextul discuțiilor despre tulpinile noului coronavirus.

Prof. dr. Maria Puiu, şefa Centrului de Medicină Genomică, UMF „Victor Babeş” Timişoara: Este foarte important să aflăm şi cu ce tip de tulpini sau cu ce variabile de coronavirus ne confruntăm pe suprafaţa României.

Geneticienii de la Universitatea de Medicină din Timişoara au două aparate de ultimă generaţie prin care pot face secvenţierea virusului. Speră să li se aprobe proiectul de cercetare depus împreună cu universităţile din Cluj şi Craiova.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.