Școlile și grădinițele se închid vineri, 25 ianuarie, în toată țara, din cauza răspândirii gripei

Ordinul a fost semnat astăzi de către ministrul Educaţiei. Acesta prevede suspendarea integrală a cursurilor în sistemul de învăţământ preuniversitar. Ordinul de ministru a fost dat din cauza răspândirii gripei, după ce Ministerul Sănătăţii a cerut Ministerului Educaţiei suspendarea cursurilor vineri. Copiii vor avea astfel 4 zile libere: joi, 24 ianuarie, liber de ziua Unirii Principatelor Române, vineri 25 liber și cele două zile de weekend.

Ministerul Sănătăţii anunță că a informat Ministerul Educației despre oportunitatea prevenirii a îmbolnăvirilor cu gripă, prin suspendarea cursurilor școlare pe 25 ianuarie 2019 

Comunicatul Ministerului Sănătății:

,,Conform raportarilor INSP, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca săptămâna anterioară. Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% față de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă și cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarată epidemia de gripă.

Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale și despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă, care constă în suspendarea cursurilor școlare pentru data de 25 ianuarie 2019. Această măsură a fost aprobată printr-un Ordin al ministrului Educației Naționale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarată oficial zi liberă, timp de 4 zile, copiii vor putea evita expunerea în colectivități.

“ Vom continua să supraveghem atent evoluția gripei în toată țara. Împreună cu Ministerul Educației, vom continua triajul epidemiologic în unitățile de învățământ săptămâna viitoare, odată cu reluarea activității în unitățile școlare. Recomand părinților să pună accent în continuare pe măsurile igienico-sanitare , iar pe parcursul celor 4 zile libere să evite expunerea copiilor în colectivități”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Masurile de prevenire si control demarate de Ministerul Sanatatii saptamana trecuta,  la debutul sezonului gripal, se mentin in perioada urmatoare.

Recomandam populatiei  sa aplice cu rigurozitate a recomandarile specialistilor pentru evitarea imbolnavirilor si a raspandirii virusului gripal:

•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;

•        Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;

•        Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);

•        Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;

•        Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;

•        Continuarea vaccinarii antigripale

In functie de situatia epidemiologica,  unitatile sanitare sunt responsabile sa limiteze accesul vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc crescut.

Related posts

Leave a Comment

1 + 6 =