Școala online s-a transformat în școală „la plic” pentru sute de elevi

16 noiembrie 2020  |  08:26  |  👁 322 Vizualizari


Școala online s-a transformat în școală „la plic” pentru sute de elevi din Dâmbovița care n-au aparatura necesară conectării la internet. Pentru ei, dascălii au găsit o soluție de avarie: concep fișe și teste pentru fiecare materie, le printează, le pun în plicuri și le duc copiilor. După ce le completează, elevii retrimit testele profesorilor. Tot în plic. Procedura se repetă săptămânal. Nu este o glumă! Rețeta se practică în peste 100 de școli din județ.

– Copii, deci cine am spus că este autorul?

– Emil Gârleanu!

– Foarte bine! L-ați notat și voi în caiețele?

– Da!

– Hai să trecem mai departe acum! Cum se pregătesc rândunelele de plecare? Cum se pregătesc ele de plecare?

– Se odihnesc puțin!

Nu toți elevii clasei asistă la lecția computerizată. Doar 16 din 28. În sat, traiul e greu. Iazu nu-i Târgoviște, nu-i București. Mulți copii n-au nici telefoane, nici tablete, nici internet, nici părinți care să-i ajute.

– Avem și părinți care nu știu să scrie, să citească. Acolo e foarte dificil să lucreze cu copiii, pentru că nici părintele nu are cum să-l ajute! spune Daniel Dumitrescu, dascăl la școala din Iazu.

– Și cum vă descurcați în acele cazuri?

– Păi ne riscăm, mergem prin localitate, îi chemăm, le dăm câte o mască, să putem să vorbim cu copiii, să le arătăm…

– Ca o meditație la domiciliu!

– Cam așa ceva!

Școala pandemiei a strivit educația copiilor săraci. De când se învață online, stau acasă ca-n vacanță!

– Sunt cam mulți. Cifra este cam mare! Nici noi nu ne-am așteptat să ajungem la un număr așa de mare de elevi care nu dispun de dispozitive pentru a intra online. Dar încercăm să rezolvăm această situație pe moment, spune Dora Ștefan – director la Liceul Tehnologic din Cojasca, Dâmbovița.

– Poate vine Moș Crăciun cu tablete?

– Poate vine, da!

Pentru sărmanii din Cojasca, dascălii au găsit o metodă inedită de predare: simplifică materia în teste grilă, pe care le expediază tuturor elevilor, în plic, acasă.

– Ce le trimiteți? Aici ce avem?

– Aici este o fișă de lucru la matematică!

– Așa!

– Aici avem o fișă la limba și literatura română! Iar aici, Științe!  Elevii trebuie să lucreze aceste fișe, explică Adela Stroe, dascăl la școala primară din Iazu.

– Practic, e ca la un examen grilă, nu?

– Ca la un examen grilă, da! Ei trebuie să lucreze aceste fișe, iar săptămâna viitoare, când ei o să primească mapa pentru tot restul săptămânii, să-mi aducă fișele pe care le-au primit săptămâna aceasta!

– Completate!

– Completate, absolut! Tot în plic și așa mai departe.

– Deci, este, practic, școală prin corespondență!

– Școală prin corespondență! Da!

– Școală la plic?

– Școală la plic!

– Pentru câți elevi faceți plicuri?

– Pentru zece elevi din clasă. Care nu au acces la internet!

– Zece din câți?

– Zece din 26.

Când plicurile sunt gata, dascălii și mediatorii școlari le iau și le împart din poartă-n poartă!

– Am aici tema ta, pentru astăzi și mâine! Poimâine, ori o aștept pe mămica, ori, tot așa, vin eu! Ai indicații și tot ce trebuie să lucrezi pentru Limba română și Matematică. Da? Ai și Științe băgate. O fișă pentru Științele naturii. Uite plicul!

Învățătoarea merge la altă casă.

– Marcele!

– Are cățel?

– Bună ziua! M-aș bucura din suflet să faceți în așa fel încât să intre și Bianca pe platforma aia online! Cum facem? Știu că aveți o situație grea… Și copii mulți…

– Este, dar nu am. Zău dacă avem telefon sau tabletă. Nu am!

– Am înțeles!

– Uitați, eu i-am adus temele. Sper să înțeleagă! În cazul în care nu înțelege ceva din ce este de lucru acolo… Este notat cu indicații. Am pus indicații ce are de făcut!

Până la noi ordine, așa se învață carte în Cojasca și-n alte o sută de școli dâmbovițene: unii cu tableta sau mobilul, alții… cu plicul. Cu internet sau nu, educația ajunge astfel și la săraci și la bogați, deopotrivă. Rețeta este însă posibilă doar pentru că dascălii implicați gratuit în proiectul inedit își respectă elevii, comunitatea, dar mai ales meseria.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.