Schimbări în Codul Rutier: ce impune Guvernul pentru trotinete electrice

16 ianuarie 2020  |  12:32  |  👁 370 Vizualizari


Sunt o mulțime de trotinete electrice în București, de la diverse servicii. Pentru toate acestea, Guvernul vrea schimbări în Codul Rutier. Încă din 2019 e o lege în Parlament pentru așa ceva.

Guvernul are acum un proiect de ordonanță de urgență care să modifice și completeze Codul Rutier pentru cei care folosesc trotinete electrice. În 2019, o abordare similară a trecut tacit de Senat și-a ajuns la Camera Deputaților pentrudezbatere și vot. Proiectul a fost inițiat de Sorin Moldovan, deputat PNL.

Acum, prin proiectul de la Guvern, trotinetele electrice ar trebui definite drept vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, poate avea două sau trei roți și e articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție. Totodată, astfel de trotinete electrice ar trebui să aibă, din construcție, capacitatea de-a merge cu mai mult de șase kilometri pe oră și mai puțin de 25 km/h.

Ce ar trebui să facă cei care folosesc trotinete electrice

Cei care vor să conducă trotinete electrice trebuie să aibă cel puțin 14 ani. E interzis transportul pasagerilor și trotineta electrică oprită sau staționată pe partea carosabilă trebuie așezată lângă și în paralel cu marginea acesteia.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.

Totodată, astfel de trotinete electrice vor putea fi conduse numai pe pista pentru biciclete. În lipsa acesteia, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Mai util e și că trotinetele electrice vor trebui să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante. Iar motorul nu poate fi mai mare de 250 wați.

Nerespectarea regulilor constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă. Ca sumă, asta înseamnă între 870 și 1.160 lei, dar, implicit, crește, dacă crește punctul de amendă.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.