Scarlatina la copii.Tot ce trebuie să știi despre această boală infecțioasă

Scarlatina este o boala infectioasa, bacteriana, contagioasa (prin contactul cu obiectele contaminate sau prin stranut / tuse / picaturile Flugge) provocata de streptococul beta-hemolitic din grupul A.

Aceasta debuteaza brusc prin febra mai mare de 38 de grade, dureri de gat la inghitire, inflamarea ganglionilor limfatici, limba incarcata, dureri musculare. Apare apoi eruptia cutanata (papule rosii, aspre mai intai in spatele urechii, la subrat, piept, apoi pe tot corpul), obrajii sunt rosii, iar zona din jurul nasului/ochilor/gurii este palida.
Informatii generale despre scarlatina
Scarlatina este o boala raspandita in intreaga lume, dar care se intlneste mai des in tarile cu clima temperata. Aceasta are o incidenta sporita toamna, iarna si primavara si provoaca epidemii o data la 5-6 ani cu focarele aparute in colectivele de copii mici. Se manifesta indeosebi la copii mici, de pana in 9 ani.

Ce este scarlatina
Scarlatina este o boala infectioasa produsa de streptococul beta-hemolitic de grup A si isi are focarele de epidemii indeosebi in scoli, gradinite si alte colective de copii. In zilele noastre, scarlatina este o boala a copilariei, destul de inofensiva, datorita tratamentelor extrem de eficiente.

Cauzele si moduri de transmitere a scarlatinei
Aceasta boala se transmite prin contact direct cu persoanele bolnave dar si cu purtatorii de streptococ beta-hemolitic si se raspandeste pe calea aerului, norul Flügge si prin obiecte si produse alimentare (oua, lactate etc.) contaminate cu streptococul beta-hemolitic de grup A.

Persoana bolnava este contagioasa pe perioada in care streptococul se afla in nas, tegumente, faringe, insa dupa tratamentul cu penicilina se reduce din ce in ce mai mult.

Aceasta boala ofera imunitate durabila, ceea ce inseamna ca bolnavul odata ce a facut aceasta boala nu o va mai face din nou, insa trebuie retinut ca nu este protejat si impotriva altor serotipuri de streptococ beta-hemolitic.

Perioada de incubatie si simptomele scarlatinei
Tabloul clinic al scarlatinei
Pperioada de incubatie este de 3-6 zile in cazul scarlatinei (dar poate fi in unele cazuri si de 1-10 zile).

Debutul acestei boli este brusc, cu urmatoarele simptome:

febra ridicata 39-40°C
angina
varsaturi
cefalee – dureri de cap
odinofagie
stare generala modificata
dureri abdominale, in unele cazuri
Urmeaza perioada preeruptiva (24-36 de ore) in care apare enantemul scarlatinos de culoare rosie, vizibil in zona amigdalelor
Eruptiile apar de la baza gatului si pe partea anterioara a toracelui si generalizandu-se pe tot corpul in urmatoarele ore (mai putin pe fata). Eruptia este micropapuloasa pe fond eritematos rosu intens.
Tipuri de scarlatina
Se poate grupa astfel:

1. Dupa intensitate:

benigna (usoara)
medie (comuna, cu febra mare)
severa (toxica, septica)
2. Dupa etiologie:

streptococica
stafilococica (f. rara)
3. Dupa varsta:

sub 1 an (f. rar, atipica, cu complicatii septice frecvente)
la varsta de 1- 3 ani (forme atipice)
la prescolari si scolari (forma comuna cu incidenta crescuta)
Complicatiile scarlatinei
Pot exista complicatii grupate in urmatoarele categorii:

toxice – artrita scarlatinoasa, hepatita toxica, suprarenalita toxica, complicatii toxice nervoase, nefrita toxica, miocardita toxica.
septice – adenoflegmoane, adenita si periadenita cervicala si submaxilara, flegmon al planseului bucal, mastoidita, meningita purulenta, abces cerebral, tromboflebita de sinus cavernos, otita medie, limfadenite necrotice, embolii microbiene, artrite septice, glomerulonefrita in focar, bronhopneumonie, abces pulmonar, empiem, pericardita, peritonita, meningita.
alergice – reumatismul articular acut, glomerulonefrita acuta
Metode de diagnostic pentru scarlatina
Diagnosticul include teste biologice, de sange, examen clinic. Toate persoanele care au intrat in contact cu cei bolnavi trebuie testate prin exudat faringian.

Teste de laborator:
leucocitoza cu neutrofilie
eozinofilie usoara
VSH crescut
sumar de urina uneori cu albuminurie
prezenta hematiilor
cilindrurie – rar
Exudatul faringian.
Repetarea analizelor pentru scarlatina
Pentru certitudinea vindecarii, tratamentul se continua si dupa disparitia simptomelor, iar testele biologice se repeta de 2 ori la interval de 7 zile. Dupa externare, se recomanda ca bolnavii sa faca examen de urina, saptamanal in prima luna de convalescenta, precum si analizele VSH, ASLO si fibrinogen la 1, 2 luni. Acestea ajuta la detectarea unor eventuale complicatii.

Consecintele scarlatinei netratate
Netratata, aceasta boala poate duce la aparitia unor complicatii grave, precum adenita, otita, sinuzita, septicemie, hepatita toxica, meningita toxica, miocardita toxica, reumatism articular, glomerulonefrita poststreptococica difuza, eritem nodos.
Cum tratam scarlatina
Importanta izolarii pacientului cu scarlatina
Fiind o boala contagioasa, izolarea se face obligatoriu in spital si dureaza 7 zile, apoi se izoleaza bolnavul inca 14 zile acasa. Se recomanda repausul la pat in prima saptamana de la debutul bolii.

Tratament medicamentos pentru scarlatina
Tratamentul medicamentos, injectabil include penicilina / eritromicina, eventual antitermice, solutii mentolate pentru calmare.

Tratament injectabil
Antibioticul folosit pentru tratarea scarlatinei este penicilina, care se administreaza injectabil, intramuscular, la fiecare 6 ore. Dozele variaza in functie de varsta pacientului si forma bolii.

Antitermice
Antipireticele sunt utile pentru scaderea febrei. Acestea vor fi folosite la indicatiile medicului.

Medicamente antiseptice pentru nas si gat
Se recomanda dezinfectia nazo-faringiana prin gargara cu solutiile recomandate de medic.

Solutii mentolate pentru eruptii
Pentru calmarea eruptiilor se pot aplica solutii mentolate.

Reguli de igiena pentru bolnavii de scarlatina
Este important ca spatiul in care sta bolnavul sa fie dezinvectat periodic. Se folosesc dezinfectanti uzuali pe baza de bromocet, formol si cloramina.

Regim alimentar hidro-lacto-zaharat pentru scarlatina
Dieta este lichida, bazata pe lactate, supe si fructe, fara sare. Dupa 7 zile de la disparitia febrei se poate trece la o dieta normala.
Cum se poate preveni scarlatina
Intarirea sistemului imuntar
Un sistem imunitar puternic scade sansele de a contracta boala sau ajuta la diminuarea intensitatii cu care se manifesta aceasta. Sistemul imunitar poate fi intarit printr-o dieta sanatoasa, bogata in legume si fructe proaspete si prin suplimente cu vitamine, prescrise de medic.

Identificarea si izolarea persoanelor bolnave de scarlatina
In cazul in care boala a aparut intr-un colectiv, parintii trebuie sa izoleze imediat copilul si sa ii anunte si pe parintii celorlalti copii din colectiv.

Respectarea regulilor de igiena
Regulile de igiena respectate intocmai sunt metoda cea mai eficienta de prevenire a unei epidemii. Copilul trebuie invatat sa se spele mereu pe maini inainte de masa si dupa mersul la toaleta. Acesta trebuie sa isi acopere nasul si gura atunci cand stranuta sau tuseste si sa nu foloseasca paharele, sticlele sau tacamurile colegilor.

Tratamentul medicamentos preventiv pentru persoanele care au intrat in contact cu bolnavii de scarlatina
In cazul aparitiei unui focar intr-un colectiv cu copii, toti copiii vor fi examinati clinic de medic si li se va face exudat faringian. Cei care sunt depistati cu Streptococul A pozitiv vor incepe tratamentul preventiv cu Penicilina.

 

sursa:https://mamisicopilul.ro/scarlatina/

Related posts

Leave a Comment

fifteen − 11 =