Să stopăm risipa alimentară de sărbători!

Românii au un obicei împământenit al cumpărăturilor din preajma sărbătorilor, iar atunci când se trezesc în hipermarketuri îşi pierd minţile. Vor să vadă belşug pe masă şi cumpără în exces.  Nu contează că bogăţia nu se măsoară în oale de sarmale, ciolane şi multe sticle de vin.

Şi mai trist este că, după Anul Nou, cantităţi uriaşe de alimente ajung la coşul de gunoi. Sociologii spun că transmitem acest obicei nesănătos din generaţie în generaţie.

De Crăciun s-au îmbuibat, apoi s-au plâns că au mâncat prea mult şi nu mai pot să vadă sarmale. Pentru puţin timp, din moment ce îşi fac deja aprovizionarea de Revelion.

Zilele trecute au fost şterse cu buretele, iar acum mulţi își umplu din nou coşurile pentru trecerea dintre ani.

Sociologii pun această exagerare şi pe seama anilor de comunism, în care rafturile magazinelor erau goale.

Poate părea ciudat, dar psihologii ne recomandă să fim sătui atunci când mergem la cumpărături.

Dacă mergem înfometaţi, avem tendinţa să punem în coş toate alimentele la care poftim, chiar dacă nu avem nevoie de ele. Aşa ajungem la risipă alimentară. 

Estimările arată ca un român aruncă zilnic 350 de grame de mâncare, asta înseamnă 127 de kilograme pe an, pe cap de locuitor.

La nivel global se aruncă 1,3 miliarde de tone de mâncare pe an, iar în Europa 200 de milioane de tone.

Related posts

Leave a Comment

eleven − 4 =