S-a deschis Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură, dedicat Centenarului Marii Uniri

Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române şi preşedintele de onoare al Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de Învăţătură de la Romexpo, a deschis ediţia a 25-a a evenimentului, atribuind cărţii titulatura de “Excelenţa voastră!”.

,,Încep intenţionat neprotocolar. Ar trebui să încep cu expresia “Excelenţa voastră” şi să vă spun că această “Excelenţă” este pentru noi, Cartea.

Cartea din toate timpurile, de când s-a scris prima oară, în urmă cu câteva mii de ani, până la cartea digitală de astăzi. 

Pentru că suntem în anul Centenar al Marii Uniri, pentru că suntem la nouă decenii de când s-a emis pentru prima oară pe undele radio, suntem la a 25-a ediţie a unui târg românesc de carte, vreau să vă reamintesc că de la invenţia tiparului au trecut peste 550 de ani, dar de când s-a tipărit prima carte pe pîmânt românesc au trecut 510 de ani – cartea religioasă de la Târgovişte „Liturghierul lui Macarie”, iar de când s-au tipărit primele cărţi româneşti la Braşov au trecut aproape 500 de ani, ceea ce ne arată că avem o tradiţie excepţională şi la nivel european în legătură cu cartea.

Vă reamintesc că sunt 330 de ani de când la Bucureşti, în ultimele zile ale domniei lui Şerban Cantacuzino, se scotea “Biblia de la Bucureşti”, rod al eforturilor intelectualilor din cele trei ţări româneşti””, a spus Ioan Aurel Pop.

Prezent la deschidere, George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, s-a declarat onorat să vorbească la acest eveniment, accentuând că reafirmarea libertăţii noastre, în an Centenar, poate fi făcută cel mai bine prin “celebrarea limbii şi literaturii române, prin reafirmarea rigorii ştiinţifice a cercetătorilor sau a imaginaţiei libere şi creative a poeţilor şi scriitorilor noştri, prin accesul rapid şi neîngrădit la ideile şi preocupările celorlalte conştiinţe vii ale planetei, prin traducerilor autorilor noştri de pretutindeni”.

Related posts

Leave a Comment

twelve − five =