Românii, trași la răspundere pentru postările de pe Facebook

14 decembrie 2020  |  07:45  |  👁 288 Vizualizari


Cazurile de propagandă electorală în mediul online sunt urmărite de o structură specializată a Poliției Române și se acționează în urma unor sesizări, care sunt apoi verificate. Facebook este spațiu public, se arată în cadrul Deciziei nr. 4.546 din 2016 a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.
Mai mulți români au fost amendați de Poliție cu sume de câte 4.500 de lei pentru postări pe rețele sociale care au constituit „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia”.
Potrivit Ministerului de Interne, au fost constatate 123 de astfel de abateri online. Cei care s-au trezit cu poliția la ușă spun că nu știau că au făcut o ilegalitate.
”Un domn și o doamnă, în uniformă, și doi în civil”
Astfel, bucureșteanul Andrei Boceanu spune că nu e membru al vreunui partid și că n-a știut că legea se aplică și ”cetățenilor simpli care scriu pe Facebook”.
După ce a fost amendat cu 4.500 de lei, economistul bucureștean Andrei Boceanu, 41 de ani, povestește ce s-a întâmplat.
”Pe 5 decembrie, în jurul orei 19.30, am auzit bătăi în ușă. Nu așteptam pe nimeni. Am întrebat cine este. «Poliția», mi s-a răspuns.
Erau patru persoane, un domn și o doamnă, în uniformă, și doi în civil, între care și subinspectorul care a întocmit procesul verbal”, a explică el.
”Am fost șocat eu, vă dați seama, darămite fetiță noastră de 14 ani. Micuța s-a speriat, a trebuit s-o liniștesc, dar tot se uita cu coada ochiului, temătoare. Unul dintre polițiști era înarmat”, adaugă Andrei Boceanu.
”Multe detalii nu mi-au dat, au fost evazivi. Doar că am încălcat articolul 99, punctul t, din legea cutare”, a mai declarat Andrei Boceanu.
”Structuri specializate care urmăresc astfel de situați”
”Sus-numitul a continuat propaganda electorală după încheierea acesteia, respectiv a săvârșit această abatere prin postarea în mediul on-line pe rețeaua de socializare Facebook a unui mesaj prin care îndeamnă alegătorii să participe la procesul de votare pentru îndepărtarea de la guvernare a unui partid politic.”, se arată în procesul verbal întocmit de polițiști.
La obiecții, cel incriminat a scris: ”Nu aveam cunoștință că postarea unui mesaj cu conținut politic poate fi considerată contravenție”.
Polițiștii i-au explicat: ”Ați postat un mesaj de propagandă electorală azi, la ora 11.15. Dacă îl scriați la ora 6.59, înainte de încheierea campaniei, nu era nici o problemă. (…) Sunt structuri specializate care urmăresc astfel de situații”.
”– Păi și trebuie să șterg postarea acum? Sau cum? Că a fost, oricum, share-uită și distribuită de sute de oameni? Polițiștii n-au răspuns. Singura explicație pe care au oferit-o: Sunteți urmărit de multă lume, aveți vizibilitate, contează și distribuirile”.
Peste 120 de oameni aflați în aceeași situație
Ministru de interne Marcel Vela a prezentat o statistică legată de propaganda electorală pe rețelele sociale.
”Au fost constatate 123 de aspecte privind continuarea campaniei electorale online după încheierea acesteia”, a spus demnitarul, miercuri 9 decembrie, într-o conferință de presă.
Cazurile de propagandă electorală în mediul online sunt urmărite de o structură specializată a instituției și se acționează în urma unor sesizări, care sunt apoi verificate.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, a statuat în cadrul Deciziei nr. 4.546 din 2016 că Facebook este spațiu public.
În baza acestei hotărâri și a prevederilor Legii 208 din 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, orice cetățean riscă o amendă între 4.500 și 10.000 de lei dacă se face vinovat ”de continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum și sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic”.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.