ANAF va avea, din ianuarie anul viitor, propria aplicaţie mobilă, care să-i scutească pe români de cozile la ghişee. Prin intermediul aplicaţiei, vor putea fi descărcate formulare și vor putea fi depuse declaraţii.
Anunțul a fost făcut de Lucian Heiuş, preşedintele ANAF.
″Aplicaţia pe telefon va deveni funcţională începând cu 1 ianuarie, deja e în lucru, este o licitaţie. Dar dacă tu nu ştii să intri în Spaţiul Privat Virtual (serviciul online al ANAF – n.r.), degeaba intri de pe telefon în acea aplicaţie. (…) Cea mai mare provocare pentru ANAF este ca anul viitor să facă pasul de la dosarul cu şină la tasta computerului″, potrivit şefului instituţiei.
Pe de altă parte, șeful ANAF a venit cu precizări legate de obligația firmelor de curierat de a raporta către Fisc date despre coletele plătite cu bani cash. Scopul este descoperirea celor care fac evaziune fiscală – fie firme, fie persoane fizice care vând produse inclusiv pe rețelele sociale. Prima raportare va fi în noiembrie, pentru coletele din octombrie.
″Se întâmpla un fenomen: importau produse – ceea ce era plătit cu cardul era fiscalizat, era înregistrat, ce era plătit cu ramburs nu mai apărea în contabilitate. Au fost situaţii în care au fost cumpărate containere pe persoane fizică şi vândute, fără să fie autorizată măcar să desfăşoare activităţi de comerţ. Pare-se că România este o piaţă cumva foarte atractivă pentru evazionişti″, spune Lucian Heiuş.
“Impozitarea progresivă este greu de implementat în România, azi”
Șeful ANAF se arată sceptic cu privire la proiectele din spațiul public referitoare la impozitarea progresivă a veniturilor.
“ În România este greu să implementezi astăzi o impozitare progresivă. (…) Depinde de costurile și de eforturile pe care trebuie să le faci pentru a implementa un asemenea mecanism. Și mai trebuie să ne gândim dacă contribuabilii sunt pregătiți pentru a merge pe un asemenea sistem de impozitare”, a spus Heiuș.
Pe de altă parte, el susține că ANAF își va face treaba, indiferent de eventualele presiuni politice asupra inspectorilor.
″Din postura de preşedinte, vă spun că este exclus ca vreo persoană, indiferent cine e, să-mi spună să opresc un control″, spune Heiuș.
Ce crede președintele ANAF despre impozitarea și verificarea marilor averi dar și cât pierde România prin evaziunea fiscală – aflați în interviul integral, în video de mai sus.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.