Cosmin Popan e sociolog în Manchester, un oraș ploios în nordul Angliei. În luna septembrie, după ce s-a mutat în alt cartier, a mers la policlinica din apropiere ca să se înregistreze la un nou medic de familie.
Când i-a arătat pașaportul recepționerei, Cosmin a rămas uluit de reacția acesteia:
„M-a întrebat când îmi expiră viza”, povestește acesta. „I-am răspuns: de ce mă întrebați asta, din moment ce am un pașaport european?” Recepționera i-a spus că acum li se cere să pună astfel de întrebări.
Cosmin i-a explicat că, în calitate de cetățean român care locuiește în Marea Britanie din 2013, avea încă dreptul să se înregistreze la o clinică de stat. Nu există niciun sistem de „vize” pentru românii care emigrează în Marea Britanie, aceștia pot intra liber în țară.
„Ar fi trebuit să știe acest lucru și să evite să pună întrebări stupide și enervante,” spune Cosmin. „A făcut doar o copie după document, iar acum sunt înscris la medic. Mi s-a părut că doar urma niște proceduri, fără să stea prea mult pe gânduri, tot zicând că nu e vina ei, lucru cu care sunt parțial de acord.”
După ce Marea Britanie a votat la referendumul din
23 iunie 2016
să părăsească Uniunea Europeană, printre oficialii britanici, cei cu locuințe de închiriat și angajatori s-a instalat o stare de confuzie cu privire la statutul cetățenilor UE din Regat.
Țara face în continuare parte din UE, iar românii au dreptul să primească îngrijiri medicale decontate de stat și să călătorească liber din și către Marea Britanie.
Ca cetățean britanic care trăiește în România, am vrut să aflu cum îi afectează Brexit pe cetățenii români din Marea Britanie. În ultimele trei luni am discutat cu zeci de români în UK despre experiențele lor în această perioadă în care libertatea și securitatea în care credeau – dreptul de a locui acolo, de a-și întemeia o familie, de a călători și a munci – se confruntă cu un viitor incert.
Am adunat câteva exemple recente de discriminare, atât împotriva românilor, cât și împotriva bulgarilor. Anul ăsta, la intrarea în Marea Britanie, cetățeni din cele două țări au fost luați la întrebări despre intențiile lor de a veni în țară.
Agenți de securitate din aeroporturi întreabă, de exemplu: „Cât timp vreți să rămâneți în Marea Britanie?”
Legal, românii pot intra în Marea Britanie doar cu buletinul, dar în unele cazuri, agenții de securitate britanici nu consideră că este suficient.
O româncă povestește cum, anul acesta, într-o dimineață de iunie, la aeroportul Gatwick din Londra, a prezentat cartea de identitate, însă agentul de securitate i-a cerut și pașaportul.
Când i-a răspuns că mereu a călătorit
doar cu buletinul
cum poate face orice alt cetățean european, agentul i-a spus că e „imprudent” din partea ei.
A încercat să obțină mai multe lămuriri, dar agentul a susținut că cererea lui ține de o problemă de securitate, pentru că, „documentele românești se pot falsifica ușor.”
Apoi, românca povestește că agentul i-ar fi zis că „ar fi mai înțelept să nu spună nimic”, după care controlul de securitate i-a permis să treacă frontiera, dar numai după ce a răspuns la întrebări suplimentare și a arătat un card bancar.
O altă tânără mi-a mărturisit că, tot în iunie, la aeroportul din Luton, după aterizarea unui zbor din București, agenții de securitate au oprit pasageri români și le-au pus întrebări precum: „Este pentru prima dată când veniți în Marea Britanie?”, „Unde călătoriți?”, „Călătoriți singur?” și „Cât timp plănuiți să rămâneți în Marea Britanie?”
O altă femeie mi-a spus că, în iulie, când se îmbarca pentru un zbor din Franța, un angajat al companiei aeriene easyJet, unul dintre cei mai mari operatori low-cost britanici, i-a cerut nu doar pașaportul, ci și un act în plus, ca să demonstreze că locuiește în Marea Britanie.
Am contactat compania aeriană să aflu de ce au făcut asta. Holly Mitchell, o purtătoare de cuvânt easyJet, susține că nu și-au schimbat regulamentele: „Putem confirma că easyJet nu a modificat nicio politică cu privire la verificarea identității pasagerilor. Ocazional, putem solicita o altă formă de identificare, ca parte din procesul de securitate ce ne este impus pentru a urma îndrumările autorităților competente.”
O femeie de vârstă mijlocie îmi spune că în aeroportul din Glasgow, agenții au întrebat toți românii de ce veneau în Marea Britanie, cu ce scop și cât timp vor rămâne.
„Mi s-a părut un pic ciudat”, spune ea. „A fost ca un interogatoriu.”
Un alt martor din aeroportul din Glasgow îmi povestește că, în acest an, agenții de securitate îi opreau pe cei care păreau de origine rromă, pentru a le pune mai multe întrebări.
Confruntat cu aceste incidente și întrebat dacă politicile de frontieră s-au schimbat, Ministerul de Interne ne-a transmis că nu a schimbat procedurile și că ofițerii de frontieră pot pune orice fel de întrebări ca să-și facă treaba, potrivit legii.
Articol integral aici:https://inclusiv.ro/romanii-victimele-brexit/?fbclid=IwAR2d9b4_OH29c-jVPqBc_joQCht7AXrZNVLIHLpiA9ktpYSCpzM6L8Pr2Kw
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.