România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană

2 mai 2022  |  05:22  |  👁 264 Vizualizari


Speranța de viață a românilor este aproape cea mai mică din Uniunea Europeană. Avem o medie de 74 de ani. Și îi depășim doar pe vecinii bulgari, însă numai cu jumătate de an. În schimb sunt surprinzător de mari diferențele dintre speranța de viață a femeilor și cea a bărbaților de la noi din țară.

Cu o speranță de viață care trece puțin peste 74 de ani, România se află mult sub media europeană pentru anul 2020, care depășește 80 de ani. Am avansat față de anii ’90, dar încă purtăm provara din anii comunismului, spun sociologii care cercetează calitatea vieții la noi în țară.

Datele EUROSTAT pentru 2020 arată că în România femeile trăiesc cu opt ani mai mult decât bărbații. Cea mai mare diferență este în Lituania – de 10 ani, iar cea mai mică în Olanda, puțin peste 3 ani.

Unul dintre indicatorii studiați pentru a determina speranța de viață este mortalitatea infantilă. Aici, România este pe prima poziție, cu 5,6 decese la o mie de nașteri, în timp ce media europeană este de 3,4. Iar în 2020, în pandemie, situația s-a accentuat și din cauza accesului îngreunat la sistemul sanitar.

De altfel, pandemia a dus la scăderea cu un an a speranței de viață în toată Europa, mai ales în Spania, Bulgaria, Polonia, dar și în Lituania și România.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.