România mai are la dispoziție un an să crească venitul minim la nivelul cerut de U.E. De măsură ar beneficia peste un milion și jumătate de angajaţi

19 februarie 2023  |  11:15  |  👁 175 Vizualizari


Peste un milion și jumătate de angajaţi, care sunt plătiți cu salariul minim pe economie, ar putea câștiga mai mult. România mai are la dispoziție un an să crească venitul minim la un nivel adecvat, cerut de Uniunea Europeană. Sindicaliștii susțin că majorarea salariului minim e necesară mai ales în contextul inflației record. În schimb, reprezentații patronatelor avertizează că măsură ar putea duce la creşterea preturilor și la închiderea unor firme.

România va fi obligată să asigure venituri minime decente pentru toți lucrătorii. Așa prevede o directivă europeană pe care statele membre trebuie să o transpună în propria legislație până în 2024.

Salariul adecvat indicat de directivă este un nivel de trai care să asigure nu doar alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte și acoperiș deasupra capului. Trebuie să acopere și nevoile sociale, culturale, de diverstiment chiar și vacanțe.

Autoritățile vor calcula salariul minim în funcție de unii indicatori precum valoarea coșului de consum sau să îl vor stabili la 50% din salariul mediu brut. Noua regulă nu se va aplica doar dacă există deja o măsură mai avantajoasă.

Dacă venitul minim va fi calculat în funcție de coșul zilnic de consum pentru un trai decent, atunci ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 de lei, și să ajungă la 2.700 de lei. În situația în care va reprezenta 50% din salariul mediu brut, atunci venitul minim ar trebui să crească cu 1300 de lei și să ajungă astfel la 3215 lei, potrivit unui studiu.

Pentru moment, salariul minim net este de aproximativ 1.900 de lei.

Sindicaliștii susțin că majorarea salariului minim e necesară mai ales în contextul inflației record. Unele organizații au propus Guvernului să fie calculat la 50% din salariul mediu brut.

Reprezentații patronatelor avertizează însă că noile reguli vor pune în dificultate mai mulți angajatori.

În România, unul din patru angajați este plătit cu salariul minim pe economie, adică peste 1,5 milioane de persoane. Salariul minim din țara noastră a rămas printre cele mai mici din Uniunea Europeană, arată datele Oficiului European de Statistică.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.