România, locul 3 în Europa în privința consumului de antibiotice

11 octombrie 2022  |  06:01  |  👁 189 Vizualizari


România este pe locul 3 între țările europene în ceea ce privește consumul de antibiotice. Medicii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara susțin că este necesară o reducere cu cel puțin 30 la sută a consumului de astfel de medicamente.

Medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara atrag atenția cu privire la abuzul de antibiotice, dar și asupra modului lor de administrare și spun că acestea duc la o rezistență sporită față de tratamentul ce ar putea fi folosit în cazul unor infecții care nu mai pot fi vindecate, ba, dimpotrivă, se pot agrava, putând duce la deces.

Orice antibiotic aduce modificări ale florei intestinale, care are un rol major în organism. Consumul nejustificat al acestor medicamente duce la selectarea unor tulpini de microbi care devin rezistenți la diverse clase de antibiotice. Or, în cazul unei infecții, constatăm că nu mai avem soluții terapeutice. Din păcate, în ultimii ani, am observat o creștere exponențială a consumului în țările din centrul și sudul Europei. Nu înțelegem, de exemplu, că nu este necesară administrarea imediată a unui antibiotic, dacă avem febră, o banală raceală sau dacă avem o infecție usoară. Asta arată, însă, că în România nu există o educație medicală vizavi de consumul haotic de antibiotice”, spune dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.