Romania a alocat pana la 80 de milioane de euro pentru Presedintia Consiliului UE

Romania va gestiona un numar semnificativ de evenimente pe parcursul celor sase luni in care detine Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene.

„Bugetul alocat il vom sti numai la finalul exercitiului. El se situeaza intre 60 si 80 de milioane de euro”, a declarat luni George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene.

„Este un buget rational, vizavi de faptul ca exercitam pentru prima data Presedintia si, in acelasi timp, plecand de la dimensiunea tarii noastre. Este un buget rational si avand in vedere agenda pe care ne-o propunem, care este foarte ambitioasa. Numarul de intalniri pe diverse paliere este mai ambitios decat pe parcursul Presedintiei anterioare”, a adaugat Ciamba, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

Ministrul a precizat ca mai multe institutii responsabile de exercitarea Presedintiei vor partaja cheltuielile. Ciamba a spus ca achizitiile de servicii si produse pentru evenimentele organizate pe parcursul Presedintiei au avut loc pe canale obisnuite, nefiind creata o structura speciala in acest sens.

„In ceea ce priveste evenimentele pe care le avem de gestionat, ritmul activitatii este deosebit de intens. Romania va gazdui 288 de reuniuni, dintre care cele mai multe in Bucuresti, dar si la Iasi, Cluj, Sibiu, Constanta, Brasov sau Alba-Iulia. Dintre acestea, vom avea 22 de reuniuni informale, la nivel ministerial. La Bruxelles, vom avea 41 de reuniuni ministeriale in Consili, cu cinci mai multe decat in Presedintia austriaca. Vom avea 47 de reuniuni informale, 63 de reuniuni Coreper si 1.677 reuniuni tehnice de grup de lucru”, a enumerat Ciamba, adaugand insa ca acestea sunt doar cele despre care se stie in prezent, fara a lua in calcul situatiile neprevazute.

Ministrul a amintit ca au fost suplimentate posturile in administratia publica, dar si la nivelul Reprezentantei Romaniei la UE pentru aceasta perioada.

In ceea ce priveste obiectivele Romaniei pentru aceasta Presedintie, Ciamba a mentionat negocierea viitorului cadru financiar al UE, asigurarea unui Brexit fara probleme majore, dar si o coeziune mai mare a Uniunii.

„In aceasta etapa importanta credem ca UE are nevoie mai mult decat niciodata de mai multa unitate si coeziune. Avem convingerea ca viziunea pe care o proiectam pentru viitor trebuie proiectata in jurul coeziunii. De aceea, Presedintia Romaniei are ca idee cheie coeziunea ca valoare politica, care asigura unitatea tarilor membre – un mesaj foarte important pe care trebuie sa-l dam in momentul in care UE este supusa unor schimbari”, a punctat George Ciamba.

Sursa: Euractiv.ro

Related posts

Leave a Comment

4 × two =