Republica Moldova adoptă limba română ca limbă oficială în detrimentul limbii moldovenești

18 martie 2023  |  13:44  |  👁 309 Vizualizari


În urma unei hotărâri istorice, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o lege prin care limba română devine din nou limba oficială în țară, înlocuind limba rusă care a fost folosită în paralel cu limba română din 1991. Această decizie vine ca urmare a unei ample dezbateri publice și a dorinței de a promova identitatea culturală și lingvistică a țării. Prin această hotărâre, se creează temeiul legal pentru utilizarea expresiei „limba română” nu doar în școli și în instituțiile de cercetare, ci și la nivel oficial, în instituțiile statului, inclusiv în documentele elaborate de Parlament și de Guvern. Decizia este salutată de majoritatea societății civile și reprezintă un pas important spre consolidarea independenței și suveranității Republicii Moldova.

Este important de menționat că limba română era deja declarată ca limbă de stat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar această hotărâre a Parlamentului consolidează statutul oficial al limbii române.

Decizia a fost salutată de mulți lideri politici și de personalități publice din România și din Republica Moldova. Această schimbare va aduce o mai mare coeziune între cele două țări, ambele având limba română ca limbă oficială.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.