Republica Cehă a fost aleasă astăzi de Adunarea Generală a ONU să ocupe în Consiliul pentru Drepturile Omului locul părăsit în aprilie de Rusia, devenită observator, relatează agențiile internaționale de presă. Rusia a decis să nu participe joi la sesiunea extraordinară despre Ucraina.
„Delegaţia rusă nu va legitima prin prezenţa sa acest nou show politic organizat sub forma unei sesiuni extraordinare”, a anunţat marţi, la Moscova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. „Din păcate, argumentele şi clarificările noastre cu privire la adevăratele obiective ale acestei operaţiuni militare şi situaţia reală de pe teren sunt complet ignorate„, şi-a exprimat ea regretul.
„Este evident că nu vor fi ascultate nici de această dată”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, calificând această reuniune drept „un nou demers antirusesc al ‘Occidentului colectiv’„.
Sesiunea extraordinară a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului este susţinută de alte 15 state membre ale Consiliului, printre care Franţa, Gambia, Japonia, Mexic, SUA şi Polonia, şi de către peste 35 de ţări observatoare, printre care Bulgaria, Ungaria, Elveţia şi Turcia.
Este prima reuniune consacrată acestui subiect de când Adunarea Generală a ONU a suspendat Rusia la începutul lui aprilie din cea mai înaltă instanţă a organizaţiei internaţionale în materie de drepturi ale omului.
Totuşi, Moscova a anticipat suspendarea renunţând la statutul său de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului, Rusia având dreptul să participe ca ţară observatoare la lucrările Consiliului, joi, dacă va dori asta.
La New York, 180 din cele 193 de state membre ale Adunării Generale a ONU au votat pentru alegerea unui succesor al Rusiei în Consiliul pentru Drepturile Omului.
În cadrul scrutinului care s-a ţinut cu buletine de vot secrete, 157 de ţări au votat în favoarea candidaturii unice a Republicii Cehe, în timp ce 23 de ţări s-au abţinut.
Mandatul Republicii Cehe în Consiliul pentru Drepturile Omului, care va intra în vigoare imediat, va dura până la 31 decembrie 2023.
Consiliul pentru Drepturile Omului nu poate adopta măsuri obligatorii din punct de vedere juridic, dar deciziile sale au totuşi greutate politică. De asemenea, are dreptul să autorizeze investigaţii.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.