14 iulie 2021 | 11:49 | 👁 422 Vizualizari
Gospodarii nu mai au voie să le dea resturile de la masă şi nici să intre în cocina lor cu pantofii de pe drum, ca să nu transmită pesta porcină. Dacă noile reguli ale celor de la Autoritatea Sanitar-Veterinară vor fi aprobate, în coteţul porcului se va intra numai cu botoşei de unică folosinţă. Iar cine nu respectă măsurile riscă amenzi care nu sunt deloc mici.
În coteţ, ca la spital. Ca să nu împrăştie pesta porcină, micii crescători trebuie să respecte reguli noi.
Reporter : „Nu mai e voie sa ii dai porcului resturi alimentare, doar graunte sau furaje. Asa ca intram in cotet echipati corespunzator si le dam de mancare, dupa care ne schimbam costumatia si revenim la vechea pereche de incaltaminte”.
Şi nu e vorba numai de curăţenie. În proiectul ANSVSA pus în dezbatere publică scrie negru pe alb: în gospodăria omului porcii nici măcar nu ai au voie să se înmulţească.
Cezar Rotaru, localnic: „Trei porci cel putin ii tai pe an, eu cu familia. Si daca nu am de unde sa cumpar purcei, automat tin o scroafa si imi fata”.
Gata şi cu vânzarea porcului direct din bătătură. Îl tai, îl şi mănânci. Oamenii deja intră în panică şi se tem că de groaza regulilor, vor ajunge mai degrabă să cumpere carne de la magazin.
Cezar Rotaru, localnic: „Si nu se compara porcul de tara cu porcul de complex. Altfel de gust are porcul crescut in batatura decat unul crescut in sistem intensiv”. Teoria de pe hârtie zice că amenzile pentru nerespectarea regulilor ajung şi până la 8.000 de lei. Practică e deja altă treabă. Veterinarii sunt cei care ar trebui să îi prindă pe contravenienţi.
Iulian Boț, președinte Asociația medicilor veterinari Galați: „Nu știu cine va veni și va supraveghea această manoperă, dacă putem să-i spunem așa. Dacă tot facem un ordin, haideți să nu trecem un cearceaf de măsuri și de restricții, ca să nu le respectăm”.
În ultimii doi ani, din cauza pestei porcine africane, producţia de carne de porc a scăzut cu peste 30 de mii de tone, până la 428.000 tone, arată datele asociaţiilor de profil.
Reguli noi pentru creşterea porcilor:
-
Reproducţia porcilor în aceste exploataţii este interzisă.
-
Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare şi nu se comercializează.
-
Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie.
Ne puteti gasi si pe Facebook!
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.