O căprioară complet albă, camuflată perfect pentru iarnă, a fost fotografiată în Parcul Natural Bucegi cu ajutorul unei o camere cu senzori pentru monitorizarea faunei.
Apariția surpriză a fost surprinsă la unul din punctele de hrănire de angajații Romsilva – Administrația Parcului Natural Bucegi.
„.Acest <<colorit>> al blănii este datorat albinismului care este o tulburare genetică, caracterizată prin lipsa sau producerea unei cantități foarte mici de melanină, pigmentul responsabil cu colorarea pielii, a ochilor și a părului. Albinismul nu este o boală sau rezultatul vreunei mutaţii genetice, are loc din cauza unei dezordini congenitale hipo-pigmentare, caracterizată de absența parțială sau totală a melaninei, pigmentul natural”, explică Romsilva pe Facebook.
Deși acum o ajută să se camufleze, albul blănii o expune foarte tare în timpul sezonului cald, când natura înverzește.
„Această culoare dezavantajează animalul pentru că iese foarte tare în evidență, în afara sezonului hibernal. În lumea animală, apariția exemplarelor albinoase este de regulă, un indicator al densității ridicate. Aceste tulburări genetice apar în urma fenomenului numit consangvinizare, adică fecundarea exemplarelor înrudite”, mai explică specialiștii Romsilva.
Parcul Natural Bucegi este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a IUCN, situată pe teritoriile administrative ale județelor Brașov, Dâmbovița și Prahova.
Este situat în centrul țării, este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. Parcul are o suprafață de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare.
Parcul Natural Bucegi oferă celor care-l vizitează priveliști impresionante, în orice anotimp.
Datorită peisajelor inegalabile şi a diversității speciilor de plante şi animale specifice acestui masiv, zona munților Bucegi, despre care există referiri din secolul al XV-lea, a fost propusă pentru protejare încă din anul 1936.
În 1990, a fost oficializată pentru prima dată ca Parc Naţional iar prin Legea 5/2000, i s-a conferit statutul de Parc Natural.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.