Raed Arafat, prezent astăzi în Ploieşti

13 aprilie 2022  |  10:08  |  👁 261 Vizualizari


Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a participat astazi, la Colegiul „Nichita Stănescu” din Ploieşti, la lansarea proiectului „Învăţ şi salvez”, care aduce lecţii de prim ajutor pentru 750 de elevi din şapte localităţi din Prahova.

Iniţiativa este derulată de Fundaţia pentru SMURD, cu sprijinul financiar al OMV Petrom şi cu implicarea Consiliului Judeţean, a Inspectoratului Şcolar, a DSU şi a Şcolii de Pompieri „Pavel Zăgănescu”. Prezent la lansare, Raed Arafat a insistat pe nevoia de extindere a acestui proiect la un nivel cât mai larg, mărturisind că îşi doreşte ca astfel de cursuri de prim ajutor să se ţină în toate şcolile din România.

“Pentru noi, este o zi foarte importantă, pentru că venim cu un proiect care sperăm că va avea continuitate pe o durată lungă. Este doar un început. Sper ca acest proiect-pilot să fie extins, pe scară mult mai largă, la toate şcolile din România. Primul ajutor este modul prin care poţi să ajuţi semenul tău, chiar să-i salvezi viaţa, până vin salvatorii profesionişti care sunt pe ambulanţe, dar la distanţă. Cel mai bun salvator este cel care este aproape de tine şi care ştie ce are de făcut, poate să fie un elev, poate să fie un pompier, poate să fie un poliţist, poate să fie un om de rând care circulă pe stradă şi poate să facă acest lucru, dacă a învăţat cum să îl facă corect”, a afirmat Raed Arafat, prezent la evenimentul organizat miercuri la Colegiul “Nichita Stănescu” din Ploieşti.

„Vorbim de 15 şcoli, de 29 de clase, de 750 de elevi care urmează să fie instruiţi. Primele două cursuri deja s-au ţinut, cum să suni la 112, ce să vorbeşti la 112, cum să anunţi o urgenţă, continuă cursul cu diferite aspecte ale primului ajutor şi nu se rezumă numai la resuscitare. Este un curs mai lung, pe mai multe aspecte, inclusiv oprirea hemoragiei şi punerea în poziţie de siguranţă”, a adăugat şeful DSU.

„Intenţia este că după ce terminăm pregătirea celor 750 de elevi, planificată a avea loc până în luna mai, să identificăm un număr dintre aceşti elevi şi să-i pregătim ca formatori. Fiecare şcoală primeşte manechine, un defibrilator semi-automat, destinat utilizării de către public, iar elevii pregătiţi vor instrui colegii lor mai tineri în următorul an, bineînţeles sub o supraveghere realizată de Şcoala de Subofiţeri Boldeşti, care are instructori în acest domeniu, în colaborare cu Fundaţia pentru SMURD şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Eu sper să văd cât mai mulţi elevi implicaţi. Cel mai important lucru este că cei care vor termina acest curs vor putea salva vieţi. Ştim deviza SMURD-ului, pe care am folosit-o întotdeauna, cine salvează o viaţă salvează o lume întreagă, aşa că, prin faptul că pregătim 750 de elevi să salveze vieţi, gândiţi-vă câte lumi putem salva cu aceşti oameni dacă măcar câţiva dintre ei se întâlnesc cu situaţii în care pot să acorde ajutor, să salveze o viaţă până sosesc serviciile profesioniste”, a mai declarat Raed Arafat în timpul conferinţei de prezentare a proiectului.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.