Radu Oprea și Rareș Enescu sprijină desfășurarea de activități educativ-culturale în cadrul ansamblului medieval al fostei Mănăstiri Apostolache

Aflați în vizită de lucru pe Valea Cricovului, ministrul Radu Oprea și consilierul județean Rareș Enescu au poposit la parohia Apostolache, ansamblul medieval al fostei Mânăstiri Apostolache, loc unde preotul Adrian Enescu a transformat vechea cetate într-un adevărat muzeul școală, cu săli de curs și camere de cazare.

Restaurarea și conservarea din fonduri nerambursabile Regio, a ansamblul istoric de la Apostolache a constituit un real interes pentru Consiliul Județean Prahova, care a oferit tot suportul necesar finalizării lucrărilor.

Amintim că proiectul a fost demarat având ca obiectiv general creşterea importanţei turismului cultural-religios de pe Valea Cricovului, prin restaurarea şi conservarea ansamblului medieval al fostei Mânăstiri Apostolache din judeţul Prahova.

Lucrările de restaurare şi conservare executate la Complexul Apostolache au vizat biserica fostei mânăstiri, casa parohială, zidul de incintă, anexa gospodărească şi aleile carosabile şi pietonale.

Ansamblul fostei Mânăstiri Apostolache, monument de arhitectură, înscris în lista monumentelor istorice din judeţul Prahova, este atestat la mijlocul secolului al XVII-lea.  Acest ansamblu a fost realizat în vremea domnitorului Matei Basarab începând cu mijlocul secolului al XVII-lea şi finalizat în a doua jumătate a acestui secol, ctitor fiind comisul Apostolache.

Valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de 9.578.570 de lei, din care  asistenţa financiară nerambursabilă solicitată a fost în valoare de 9.386.998,60 lei, iar contribuţia beneficiarului 191.571,40 lei.

Investiția în sine și readucerea la viață a ansamblului medieval al fostei Mânăstiri Apostolache reprezintă o contribuţie substanţială la păstrarea identităţii culturale, fapt ce conduce implicit la revigorarea socio-economică a regiunii prin dezvoltarea zonelor turistice, zonelor de cazare şi de agrement.

În acest context, prin valorificarea patrimoniului cultural-religios se vor resuscita activităţile meşteşugăreşti, prelucrarea lemnului, arta decorării, pictura pe sticlă, dar şi manifestări etno-culturale religioase tradiţionale.

Prin această investiţie se doreşte refacerea traseului turistic de pe Valea Cricovului, ce va pune în valoare o zonă bogată în vestigii istorice.

Astăzi, monumentul istoric „fosta Mănăstire Apostolache”, ridicată la jumătatea sec. al 17-lea , dispune de 30 de locuri de cazare, în camere cu grupuri sanitare proprii, sală de mese, spaţii (săli şi ateliere) pentru diverse activităţi: seminarii, conferinţe,cateheze, ateliere de creaţie, pictură,sculptură,etc.

Împrejurimile oferă la rândul lor petrecerea în natură, a unor clipe de neuitat(drumeţii,excursii cu bicicleta,jocuri în aer liber).

Valea Cricovului deţine obiective de interes precum Mănăstirea Jercălăi, Conacul Bellu, Mănăstirea Vărbila-sec. al 16-lea(Com. Iordăcheanu), Muzeul Pietrei(Com.Sângeru) şi altele. La 30 de km. spre est, in Jud. Buzău se află vestitul monument al naturii, Vulcanii Noroioşi, precum şi alte obiective interesante: Mănăstirea Ciolanu, staţiunea turistică Sărata-Monteoru, barajul Siriu, etc.

Preotul paroh Adrian Enescu mulțumește autorităților județene, precum și Guvernului României, pentru interesul și sprijinul acordat în privința implementării proiectului, a modernizării infrastructurii din zonă și a deschiderii față de salvarea monumentelor de arhitectură aflate în lista monumentelor istorice din judeţul Prahova.

Related posts

Leave a Comment

4 × 2 =