De ce cred că măsurile economice luate de Guvernul PNL nu vor avea efect.
Pentru că radiografia firmelor românești ne arată câteva vulnerabilități:
1. Polarizare excesivă – primele 1000 de firme produc jumatate din venitul tuturor celor peste 500.000 active. Acest lucru inseamnă că lipsa companiilor din categoria mijlocie duce la o capacitate redusă de a absorbi șocuri externe, cum este și cel produs de pandemia Coronavirus.
2. Capitailizarea insuficientă – doar 15% din firme sunt bancabile. Peste o treime din companii au capitaluri negative și doar 20% din ele folosesc băncile pentru a împrumuta capital de lucru. Gradul de intermediere financiară in România este unul dintre cele mai reduse din Europa.
3. Creditul furnizor reprezintă principala sursă de finanțare a companiilor românești. Dacă incetează fluxul de numerar intre companii, efectul de domino va produce un numar mare de insolvențe și falimente.
Astazi in România sunt 633.212 companii care au depus declarații fiscale, 55% sunt inființate după 2010, ceea ce inseamnă că nu au experiența unei crize economice. Comportamentul lor emotional este imprevizibil din acest punct de vedere.
Deci vârsta fragedă, subdezvoltarea, precum și concentrarea veniturilor in rândul marilor firme, gradul redus de intermediere bancară fac ca măsurile de stimulare a facilităților de creditare propuse de Florin Cîtu să aibă un efect redus sau să fie inutile.
De asemenea, numărul mare de locuri de muncă generat de microintreprinderi, PFA-uri, intreprinderi individuale sau intreprinderi mici care trebuie salvate, necesită o abordare complexă din partea Guvernului Orban.
PSD a propus un plan de măsuri sociale si economice in acest sens. Astăzi nu este o rușine să te inspiri, să te consulți pentru a lua cele mai bune decizii. Criza economică care bate la ușă o cere.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.