PSD susține că producătorii de energie nu sunt impozitați suficient. Care e riscul dacă va crește presiunea asupra lor

Transelectrica

23 august 2022  |  06:09  |  👁 272 Vizualizari


Liderul PSD susține că supraimpozitarea producătorilor de energie nu este bine implementată, astfel că suferă atât consumatorii, cât și bugetul. Însă experții avertizează că prea multă persiune asupra producătorilor riscă, pe termen lung, să accentueze criza energiei în România.

”Această liberalizare, să nu-i spun tâmpită, haotică, cum spune BNR, a dus de fapt la inventarea din nou a băieților destepți din energie”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu. El spune că din punctul de vedere al partidului pe care îl conduce, până la 1 septembrie ar trebui ca Ministrul Energiei să vină cu un act normativ pentru perioada următoare – prin care să modifice legislația privind energia și gazele.

”Jocuri subterane” în legea cu care PSD a fost de acord și în Guvern, și în Parlament

”A fost vândută energia cu 300, 400, anul trecut, iar astăzi, o cumpărăm cu toţii la un preţ de 3.000. Avem o supraimpozitare la producători, dar şi acolo cineva a strecurat în Ordonanţă să fie luat preţul mediu, astfel încât s-au încadrat sub 450, ca să fie această supraimpozitare şi chiar mi-aş dori ca primul-ministru să afle cine a strecurat acest preţ mediu în Ordonanţa trecută, să ştim şi noi cine, subteran, face jocurile în România pentru energie”, a declarat Ciolacu. El a cerut și o reglementare a prețului, cel puțin pentru consumatorii casnici.

Liderul PSD se referă la modul în care se calculează supraimpozitarea energiei electrice tranzacționate la peste 450 lei/Mwh. Se face de fapt o medie între prețul spot (energia vândută de pe o zi pe alta) – care la ora actuală poate depăși 3.000 lei/Mwh – și prețul din contracte forward (unele încheiate înainte de criza energiei dar cu livrare acum) deci sub 450 lei/Mwh.

Cine a stabilit acest mod de calcul, care aparent dezavantajează statul? El a fost introdus în Ordonanța 27 din 18 martie 2022, dată de guvernul care este și acum la putere. În iunie, Ordonanța a fost aprobată – nu tacit, ci cu unele modificări – de Camera Deputaților condusă de Marcel Ciolacu. Evident, ea a fost votată și de parlamentarii PSD.

Riscurile supraimpozitării și plafonării

Însă propunerile de plafonare și supraimpozitare a producătorilor de energie sau de gaze riscă să ucidă găina cu ouă de aur, avertizează Eugenia Gușilov, directorul Romania Energy Center. ”Dacă plafonează, ei taie craca pe care noi stăm și practic distrug ieșirea noastră din criză. Pentru că plafonând Romgaz, de pildă, va fi în situația în care va spune că nu are bani ca să poate să înceapă dezvoltarea de la Caragele în ianuarie, ci o va mai amâna”.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.