Primii nouă bolnavi de COVID din România au fost transferaţi, aseară, în Ungaria. Două spitale de aici s-au oferit să preia până la 50 de pacienţi, deoarece în secţiile noastre de Terapie Intensivă nu mai sunt locuri. Ieri, una dintre pacientele care trebuia să ajungă în Ungaria a intrat în stop cardio-respirator până să ajungă la graniţă. A murit la scurt timp.
Cei trei pacienţi au fost aduşi la Timişoara de la Bucureşti.
Mihai Grecu, șeful UPU, Spitalul Județean Timișoara: Din păcate, ora la care au ajuns nu a mai permis transferul lor către Seghet. Aşa că ei vor rămâne aici până dimineaţă şi dimineaţă îşi vor continua drumul către Szeged.
50 de pacienţi trebuie să ajungă la două spitale din Ungaria
50 de pacienţi din România ar trebui să ajungă la spitalele din Szeged şi Debrecen. Vor fi însoţiţi şi de echipe medicale româneşti. Ieri, una dintre pacientele care trebuiau să traverseze graniţa, a murit pe drum.
Mihai Grecu, șeful UPU, Spitalul Județean Timișoara: Am intenţionat să transferăm 2 paciente la Seghet, din păcate una dintre paciente, imediat după iniţierea transferului s-a dovedit a fi instabilă. Am decis să venim înapoi cu ea la spital. Şi, din păcate a repetat stopul cardio-respirator şi a decedat.
Din fericire, cealaltă a ajuns cu bine aseară la Szeged. Cele două bolnave, ambele de 66 de ani, trebuiau să beneficieze de un loc la ATI, dar, din păcate, în Timişoara nu mai este niciun pat liber. În centrul universitar din Debrecen au fost tranferaţi aseară cinci pacienţi. Aceştia au fost aduşi din Bucureşti la Oradea tot cu o aeronavă a MAPN.
Dr. Alin Suciu, medic specialist medicină de urgenţă: Sunt 5 pacienţi, 3 bărbaţi şi 2 femei, cu vârste cuprinse între 52 şi 72 de ani, toţi 5 în stare foarte gravă.
Pacienții au fost transportați cu autospecialele Smurd într-o sală din aeroport, ce a fost amenajată de urgentiştii bihoreni cu butelii de oxigen. Echipamente specifice de Terapie Intensivă vor rămâne în aeroport deoarece vor mai fi încă patru transporturi în zilele următoare.