Publicația locală „campinatv” relatează în amănunt cum s-a ajuns ca primaria Câmpina să apeleze la un alt împrumut pentru a achita alte două: „La ultima ședință ordinară din 2019, Consiliului Local Câmpina a aprobat o hotărâre privind contractarea a două noi credite, în valoare totală de peste 12,4 milioane lei, pentru refinanțarea datoriei publice locale. Este vorba despre două finanțări rambursabile interne pentru refinanțarea împrumuturilor contractate anii trecuți de la BCR (două credite), CEC Bank și BRD.
Proiectul – destul de tehnic – prezintă și date interesante privind activitatea financiară a municipalității câmpinene. Astfel, pentru cele două credite, unul în valoare de 3 milioane lei (contractat la BCR, în 2013) și unul de 6,8 milioane lei (contractat la BRD, în 2015) se va contracta un împrumut de 9.857.143 lei, cu o maturitate de 5 ani, iar pentru alte două împrumuturi în valoare de 570.656 lei (contract la BCR, în 2010) și 2 milioane lei (contractat la CEC Bank, în 2011) se va contracta un alt împrumut în valoare de 2.570.656 lei, tot cu o maturitate de 5 ani. Practic, administrația câmpineană își refinanțează cele patru credite actuale, urmând să rămână doar cu două credite pe care le va contracta în urma desfășurării unei proceduri de selecție, după cum a menționat primarul Horia Tiseanu în cadrul ședinței Consiliului Local. (video)
De ce s-a ajuns la această soluție? Pe scurt, iată explicația din raportul de specialitate al Direcției Economice din cadrul Primăriei Câmpina: ”În urma analizei veniturilor și cheltuielilor bugetului local, s-a constatat că veniturile, după deducerea cheltuielilor, sunt insuficiente pentru acoperirea sumelor necesare proiectelor de investiții. Diminuarea impozitului pe venit, implementată din anul 2018, va conduce la o accentuare a diminuării veniturilor cu efecte imediate în asigurarea finanțării pentru finalizarea unor proiecte”. De asemenea, sunt invocate și alte argumente tehnice – costuri mai reduse, flexibilitate mai mare, eliminarea comisionului de rambursare anticipată, libertatea de stabilire a condițiilor împrumutului în privința plafonului necesar, a corelării nivelului dobânzilor și alte detalii tehnice.
Raportul de specialitate al Direcției Economice mai menționează că gradul de îndatorare se va diminua în punctul său maxim – în 2023, de la 17,55% la 15,3%. Reamintim că, în anul 2019, în bugetul local al municipiului Câmpina ponderea cheltuielilor cu salariile și funcționarea a ajuns la aproximativ 83%, în vreme ce diferența, de aproximativ 17%, a fost folosită pentru dezvoltare – investiții.
Raportul de specialitate al Direcției de Investiții din cadrul Primăriei Câmpina menționează că prin aceste împrumuturi se va asigura co-finanțarea pentru proiectele cu fonduri europene, dar și finanțarea pentru reparații și reabilitare Calea Doftanei.”
sursa:campinatv.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.