Președintele Chinei, Xi Jinping, de acord cu necesitatea unei încetări urgente a focului în Ucraina

11 mai 2022  |  05:13  |  👁 121 Vizualizari


Președintele chinez Xi Jinping a fost de acord cu președintele Franței, Emmanuel Macron, referitor la faptul că în Ucraina este necesar să se ajungă urgent la un acord de încetare a focului. Concluzia a fost subliniată într-o convorbire telefonică desfășurată marți, potrivit unui comunicat al Palatului Élysée.

Președintele Chinei l-a felicitat pe Macron pentru realegerea sa ca președinte și și-a exprimat dorința de aprofundare a parteneriatului strategic cu Parisul.

Președintele Republicii a revenit la situația dramatică cu care se confruntă civilii ucraineni ca urmare a agresiunii ruse. Cei doi șefi de stat și-au reamintit angajamentul de a respecta integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și au convenit asupra urgenței de a ajunge la o încetare a focului. De asemenea, ar trebui sprijinite toate eforturile care vizează acordarea de sprijin umanitar populației ucrainene„, se arată în comunicatul oficial al Președinției franceze.

Cei doi au mai discutat despre riscul declanșării unei crize alimentare și despre răspunsul propus de Franța sub forma inițiativei FARM (Food and Agriculture Resilience Mission).

Sub Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, Emmanuel Macron a insistat asupra reechilibrării relației euro-chineze „în direcția unei mai mari reciprocități”.

Liderul de la Élysée a încurajat China să mențină și să-și continue politica de deschidere, în special în sectorul agroalimentar.

Cei doi șefi de stat au convenit să aprofundeze proiecte franco-chineze în domeniul aeronauticii și al energiei nucleare civile.

Situația nord-coreeană a fost de asemenea discutată din perspectiva coordonării eforturilor diplomatice, a mai arătat Președinția franceză.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.