De la nicio masă festivă de Revelion nu trebuie să lipsească un desert delicios. În funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție pentru gătit, poți alege să faci niște prăjituri simple sau fursecuri sau poți alege o rețetă mai complexă, precum un tort sau un cheesecake. Îți recomandăm câteva rețete delicioase de prăjituri de Revelion.
Prăjitura Albă ca Zăpada
Ingrediente
:150 ml ulei
3 ouă
150 g zahar
1 plic amoniu stins în 10 ml oțet
un praf de sare faină cât cuprinde
Pentru cremă: 250 g unt
100 g amidon alimentar
300 ml lapte
două oua
150 g zahar
zeama și coaja de la lămâie
Mod de preparare:
Se pune laptele (250 ml) într-o cratiță la fiert. Separat, într-un bol, se amestecă zahărul, amidonul, ouăle și 50 ml lapte rece. Când laptele a început să fiarbă se adaugă compoziția de mai sus și se amestecă bine până se îngroașă și fierbe în clocot. Se ia cratița de pe foc, se pune compoziția într-un bol. Când este rece se spumează împreună cu unt, zeama și coaja de la o lămâie. Într-un bol adăugăm ingredientele: uleiul, zahăr, ouă, amoniu stins în oțet, praf de sare și amestecăm până se dizolvă zahărul. Se adaugă treptat făina până obținem o compoziție aproape vârtoasă, potrivită pentru a fi întinsă. Aceste foi se coc pe dosul tăvii. Luăm tava, o ungem cu ulei și, după ce am presărat un praf de faină, se întinde foaia. Se îndepărtează marginile și se introduce în cuptorul încălzit. Se lasă la copt circa 10 minute. După ce coacem toate foile se lasă la răcit, după preferință cu foaie de copt între ele. Foile coapte se umplu cu crema de mai sus, 4 foi, 3 straturi de cremă. Se așază o tavă cu o greutate, pentru uniformizare, și se lasă circa 10 minute, apoi se introduce la rece până a doua zi. Se pudrează cu zahăr farin și se porționează după preferință.
Cozonac cu cacao, nucă și rahat
Ingrediente Pentru aluat de cozonac:
1 kg faină; 500 ml lapte; 4 gălbenușuri; 250 g zahăr; 50 g unt; 50 ml ulei; 50 g de drojdie proaspătă; coaja de lămâie; un praf de sare;
Pentru umplutură: 3 linguri de cacao; o fiolă cu esență de rom; 250 de g de rahat tăiat cubulețe; 250 g de nucă măcinată; 100 g stafide; 150 g zahăr; 4 albușuri.
Mod de preparare
Cu cel puțin o zi înainte de preparare, toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei. Se face o maia din drojdie, o lingură de făină și 100 ml de lapte călduț, care se lasă apoi să crească într-un loc cald, până când se face de două ori mai mare. În acest timp, se separă albușurile de gălbenușuri, iar cele din urmă se freacă cu zahărul și cu puțin praf de sare până se albesc. Se încălzește laptele și se adaugă peste gălbenușuri. Întreaga compoziție se amestecă bine, până nu se mai simte zahărul. Se adaugă esența de rom, coaja de lămâie și portocală.
Într-un vas încăpător, se adaugă făina cernută de 2-3 și se face o gropiță la mijloc, unde se adaugă laptele și maiaua. Se frământă până se încorporează tot. Se încălzește untul și uleiul și se pune câte un pic, până se încorporează în aluat. Apoi, se acoperă aluatul și se lasă la crescut, aproximativ 45 de minute, la un loc călduros. Albușurile se bat spumă cu zahăr. Se adaugă cacao, nucă tocată și se amestecă întrega compoziție. După ce aluatul a crescut, se împarte în două, iar prima parte se împarte din nou în două bucăți. Pe fiecare se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasupra se adaugă și rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas. Ulterior, se pune în tava de cozonac, tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se mai lasă la crescut încă 30 de minute, iar apoi se unge cu un ou se presară zahăr. Se introduce în cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumenește frumos deasupra. În prima jumătate de oră, ușa de la cuptor nu se deschide, pentru a nu se lăsa compoziția.
Chec cu portocale
Ingrediente 250 g făină; 200 g zahăr pudră; 180 ml suc de portocale proaspăt; 180 g zahăr; 130 ml ulei; 3 portocale – doar coaja rasă; 3 ouă; 50 g amidon de porumb; O lingură cacao; Un plic praf de copt; Un vârf cuțit praf de sare; Un vârf cuțit bicarbonat; Sucul de la o lămâie.
Mod de preparare Într-un vas se pun ouăle și se mixează împreună cu zahărul și sarea până își triplează volumul. Se adaugă și sucul de portocale, coaja rasă și uleiul și se amestecă totul cu un tel până obții o compoziție omogenă. Făina se amestecă cu praful de copt, amidonul și bicarbonatul și se adaugă în amestecul de mai sus amestecând cu un tel. O tavă pentru chec dreptunghiulară sau rotundă se tapetează cu ulei și făină și se umple cu aluat. Peste aluat se adaugă lingura de cacao și se amestecă bine pentru a se încorpora totul. Peste aluat se adaugă și sucul de portocale și se amestecă puțin cu o scobitoare. Checul se dă la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade C, după care se scoate din cuptor și se lasă să se răcească. Pentru glazură, se amestecă zahărul pudră cu sucul de lămâie și se distribuie pe toată suprafața checului, după care se lasă să se întărească pentru aproximativ 20 de minute.
Tort diplomat cu pișcoturi și frișcă
Ingrediente: 2 pachete pișcoturi; 4 gălbenușuri; 200 g zahăr; Două linguri făină; 500 ml lapte; 3 pliculețe gelatină; 500 ml smântână pentru frișcă; 1 conservă de ananas; 3 portocale; 3 kiwi. 200 ml smântână pentru frișcă; 50 g zahăr; O portocală; Un kiwi; 100 g căpșuni; Două banane.
Mod de preparare:
Dizolvă pliculețele de gelatină în 3-4 linguri de suc de portocale sau sirop de ananas din conservă, după preferință. Pune gălbenușurile cu 150 g zahăr într-o cratiță la foc mic și amestecă, apoi adaugă laptele și făina. Amestecă constant pentru a evita formarea cocoloașelor sau lipirea. Ține crema pe foc până când se îngroașă, apoi las-o deoparte să se răcească, aproximativ 20 minute. Când crema s-a răcit, adaugă gelatină puțin încălzită la microunde și omogenizează. Bate bine 500 ml smântână pentru frișcă cu 50 g zahăr și încorporează în crema de gălbenușuri. Pregătește tavă de tort, aranjând pișcoturi date prin sirop de ananas din conservă de jur-împrejur și pe fundul tăvii, cât mai uniform, apoi taie fructele cubulețe. Asamblează tortul diplomat astfel: peste stratul de pișcoturi așază un strat de crema, un rând de mix de fructe, urmat de alte straturi de crema și fructe, ultimul fiind un strat de crema. Da tortul la frigider pentru 5-6 ore sau peste noapte, iar când crema s-a întărit, bate frișcă cu 50 g zahăr și ornează tortul.
Turtă dulce
Ingrediente 500 g făină; 4 ouă; 9 linguri de miere; 200 g zahăr pudră; o linguriță mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason; o linguriță bicarbonat; o lingură zeamă de lămâie.
Mod de preparare Se amestecă untul topit cu mierea, zeamă de lămâie și zahărul, într-o crăticioară, la foc mic. Apoi se lasă la răcit. Între timp, se amestecă ingredientele uscate (cu excepția ouălor). Se combină cele două amestecuri. Se bat ouăle și se adaugă peste ele. Se frământă lent, dar ferm, aluatul de turtă dulce, până la omogenizare. Dacă încă se lipește de mâini, înseamnă că mai trebuie făină. Aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Se acoperă castronul cu aluat, cu un prosop curat și se lasă să crească cel puțin 30 de minute. Se încinge cuptorul și se tapetează o tavă cu foaie de copt. Se întinde o foaie și se taie forme diverse care se pun pe tavă, la 1-2 cm distanță între. Se dau la cuptor 15-20 de minute.
Tiramisu la pahar
Ingrediente 200 ml cafea 100 g zahăr două gălbenuşuri 200 g frişcă naturală 200 g brânză mascarpone 16 bucăți pişcoturi două plicuri zahăr vanilat praf sare
Mod de preparare Se pregăteşte cafeaua şi se lasă la răcit. Între timp, gălbenuşurile se freacă cu un praf de sare şi apoi cu zahărul pudră şi zahărul vanilat. Se adaugă şi puţină frişcă bătută. După care se adaugă crema mascarpone. Rezultatul se lasă câteva minute la rece. În cafea, se pune şi puţin whisky şi se însiropează pişcoturile. Se aşază în cupe un strat de cremă, unul de frişcă, pişcoturi, cremă şi iar frişcă. Se ornează cu ciocolată şi se seveşte după ce a fost ţinută cel puţin 1-2 ore la rece.
Clătite cu nutella, nuci și banane
Ingrediente 3 ouă 300 grame de făină 300 ml de lapte 250-300 ml de apă minerală 3 linguri de unt topit (opțional) un praf de sare opțional: 1-3 (maximum) linguri zahăr sau după gust arome: o linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat) aproximativ 50 de ml de ulei pentru prăjit *apa minerală sau laptele se pot înlocui și cu apă simplă, însă nu vor ieși la fel de pufoase Ingrediente umplutură clătite cu nutella, nuci si banane: 250 g nutella două banane un pumn de nuci măcinate
Mod de preparare:
Se sparg ouăle într-un castron și se bat cu un tel cu praful de sare. Se adaugă făina toată deodată, extractul de vanilie, zahărul, dacă se folosește (nu puneți mult zahăr în compoziție, pentru că veți obține clătite negricioase, zahărul se caramelizează în tigaie și le închide la culoare) și se amestecă totul bine cu telul, cu mixerul sau cu o lingură de lemn, începeți să adăugați treptat lichide. Puțin câte puțin, se încorporează în aluat lichidele – laptele, apa minerală și untul topit (opțional), dar rece, amestecând insistent și energic. În final, aluatul trebuie să fie mătăsos (să arate ca o înghețată topită), fără urmă de cocoloașe, cu o consistență destul de lichidă, dacă vreți clătite subțiri sau ceva mai grosuț, dacă le vreți mai groase. După ce s-au prăjit toate clătitele, acestea se vor unge cu nutella, se adaugă câteva felii de banane și se presară câteva nuci, iar apoi se rulează și se servesc calde.
Cheesecake cu căpșuni:
Ingrediente 300 g cremă de brânză; 300 g căpșune proaspete; 300 ml smântână pentru frișcă; 200 g biscuiți cu ovăz; 100 g zahăr pudră; 100 g unt 80% grăsime.
Mod de preparare Pune biscuiții într-un blender sau într-o pungă și pasează-i cu ajutorul unui sucitor. Separat, într-un vas, pune untul la topit și ulterior toarnă-l peste biscuiți și amestecă pentru a încorpora cât mai bine totul. Toarnă totul într-o formă de copt cu pereți detașabili pe care ai tapetat-o în prealabil cu hârtie de copt și presează foarte bine. Dă tava la cuptor la foc potrivit, 170-180 de grade C, pentru 10-15 minute, după care scoate și lasă să se răcească. Într-un vas separat, amestecă cu ajutorul unui mixer crema de brânză, semințele de la păstaia de vanilie și zahărul pudră. Separat, într-un alt vas, bate spuma de frișcă și când este tare încorporeaz-o cu amestecul din crema de brânză. Toarnă tot amestecul peste blatul rece, uniformizează cu o paletă și deasupra presară feliile proaspete de căpșuni. Pune cheesecake-ul la frigider pentru cel puțin două ore înainte de servire.
Prăjitura Fanta
Ingrediente pentru blat 5 ouă; 200 g zahăr; 150 g făină; 40 ml ulei; 40 ml cacao; o linguriță esență de portocale; un praf de sare. Ingrediente pentru cremă 500 g brânză cremoasă de vaci; 100 g de unt; 250 g de mascarpone; 150 g de zahăr pudră; 50 g de zahăr vanilinat; 50 g de cacao; o linguriță esență de vanilie.
Ingrediente pentru jeleu un litru suc de portocale Fanta; 100 g de zahăr; 100 g amidon de porumb.
Mod de preparare blat Pentru început, pregătește blatul. Pune ouăle într-un bol, adaugă sarea, zahărul și mixează totul foarte bine până când ouăle își triplează volumul. După ce compoziția s-a mărit, adaugă cele 40 de g de cacao și mixează din nou, dar de data aceasta la viteză mică. După ce ai mixat, adaugă și restul ingredientelor și încorporează-le manual. Adaugă uleiul, o linguriță de esență de portocale și amestecă ușor, după care începe să încorporezi făina, amestecând constant. Toarnă toată compoziția într-o tavă, nivelează bine și pune totul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute. Când blatul este gata, scoate-l din cuptor și lasă-l să se răcească.
Mod de preparare cremă
Pune untul într-un bol, adaugă zahărul pudră și cel vanilinat și mixează totul foarte bine până când untul arată ca o cremă. Adaugă și brânza de vaci împreună cu esența de vanilie și continuă să mixezi. Adaugă și brânza mascarpone și mixează din nou, dar nu pentru mult timp, pentru că riști să se taie compoziția cremei. Mod de preparare jeleu prăjitura Fanta Pune sucul de portocale într-o cratiță la foc mic, adaugă amidonul de porumb, amestecă bine totul, după care adaugă și zahărul. Amestecă continuu în compoziție până când observi că începe să se îngroașe crema. Ia cratița de pe foc și acoper-o cu o folie de plastic și las-o la temperatura camerei. Pune prima dată blatul într-o tavă cu pereți detașabili, întinde crema de brânză bine peste blat. Nivelează totul foarte bine. Deasupra cremei de brânză, adaugă jeleul de portocale.
După ce ai pregătit-o, prăjitura Fanta se lasă la frigider pentru minim șase ore sau, dacă este posibil, peste noapte. Când este gata, feliază prăjitura și servește-o proaspătă.
Cremșnit (cremeș) Ingrediente pentru cremșnit un pachet foi cremşnit (cremeş) 250 ml frişcă lichidă 500 ml lapte 4 ouă 4 linguri făină 10 linguri zahăr 1 plic zahăr vanilat 150 g zahăr pudră Mode preparare cremșnit (cremeș) 1. Făina cu 100 ml lapte se amestecă și se lasă deoparte. Restul laptelui împreună cu ouăle, zahărul și zahărul vanilinat se pun pe foc amestecând continuu. 2. Când fierbe, se pune compoziţia de făina cu lapte și se continuă fierberea amestecând continuu. Este gata când se obţine o cremă groasă. Se lasă să se racească și apoi se mixează pentru a obţine o cremă foarte fină. 3. În tava de aragaz se așază o primă foaie, se toarnă crema care se întinde cu o spatulă sau cu un cuţit cu lama groasă, apoi se toarnă frișca bine bătută, se nivelează, se acoperă cu o altă foaie și se dă la rece de pe o zi pe alta. 4. Se taie cu un cuţit foarte bine ascuțit și se servește presărată cu zahăr pudră din abundenţă. Poftă bună!