Prahovenii pot depune actele pentru obținerea pașaportului fără să mai aștepte la rând

Măsuri suplimentare au fost luate, pentru sezonul estival, la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Prahova.  Autoritățile anunță că timpul de așteptare este zero pentru cei care apelează la programarea on-line.

Prefectura Prahova a anunțat modificarea programului cu publicul la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple în perioada 26 iulie-31 august 2018. “Ca urmare a numărului tot mai mare de cereri pentru eliberarea pașapoartelor simple, programul cu publicul a fost prelungit cu două ore. Astfel, de luni și până vineri, angajații SPCEEPS Prahova vor lucra cu publicul în intervalul 8.30-18.30. În plus, în această perioadă va fi deschis încă un ghișeu. Recomandăm cetățenilor să își facă programare online pe site-ul www.epasapoarte.ro, în acest caz, timpul de așteptare la ghișeu fiind zero”, au precizat reprezentanții Prefecturii Prahova.

Noile măsuri se adaugă celor luate deja la nivel național și în vigoare din 20 iulie. Mai precis, în urma unor modificări legislative, valabilitatea pașaportului simplu electronic pentru persoanele de peste 18 ani a fost dublată, de la 5 la 10 ani. De asemenea, s-au schimbat condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar, care mai pot fi eliberat doar în situații obiective, în baza unor documente care justifică urgența deplasării, din motive familiale, de sănătate sau profesionale, care nu permit așteptarea timpului necesar pentru eliberarea unui pașaport electronic. În astfel de cazuri, termenul de soluţionare a cererii de eliberare a documentului de călătorie temporar este de cel mult 3 zile lucrătoare.

Cetățenii care nu doresc un pașaport simplu electronic sau nu pot prezenta documentele care să justifice urgența deplasării, vor primi pașaport temporar în termenul de eliberare a documentului electronic: maxim 30 de zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în ţară, şi cel mult 90 de zile lucrătoare pentru cererile depuse în străinătate.

Principalele modificări aduse Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Legea nr. 133/18.06.2018 ;i valabile din 20 iulie 2018:

> Paşapoartele simple electronice au următoarea valabilitate:

– 3 ani pentru persoanele cu vârsta până în 12 ani;

– 5 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 si 18 ani;

– 10 ani pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani;

> Paşaportul simplu temporar se va elibera în termenul de 14 zile calendaristice persoanelor care declară că nu doresc să li se elibereze un paşaport simplu electronic.

> Paşaportul simplu temporar va fi eliberat în cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii doar pe baza unor documente justificative şi numai în situaţii obiective, cum ar fi:

– în cazul în care titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată de statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict;

– când titularul deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă;

– când titularul a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize si declară că trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate;

– când minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte;

– pentru cetăţenii romani aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile si care declară că este necesar să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea pe teritoriul unui stat

– în situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic.

Related posts

Leave a Comment

5 × 1 =