Prahova sub cod portocaliu de vreme severă

Județul Prahova este sub cod portocaliu de vreme rea, iar ploile torențiale și vijeliile care au avut loc până în acest moment în teritoriul județului au făcut deja ravagii în zonele de nord-est, centru și sud-est, în special în comunele Sângeru, Lapoș, Jugureni, pentru care s-a emis în această după-amiază un mesaj de avertizare a populației.

Codul portocaliu care este în vigoare se va extinde până cel puțin mâine la ora 10.00, ceea ce înseamnă că locuitorii județului Prahova vor trebui să se aștepte la fenomene meteorologice și hidrologice de amploare. De aceea, autoritățile județene au convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a stabili măsurile care vot fi luate în această noapte și până la încetarea codurilor de vreme rea.

Populația trebuie să știe că va urma o noapte grea, dar echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova vor fi la datorie cu sute de pompieri militari care vor interveni acolo unde va fi nevoie de ei.

,,Din păcate, avem deja probleme cu infrastructura rutieră în zonele afectate de inundații, în comuna Lapoș, drumul județean DJ 235 fiind rupt de viitura puternică. Mai mult decât atât, patru copii au fost luați de ape, la Sângeru, chiar din locuința lor, doar unul dintre aceștia fiind găsit de către pompieri și, din nefericire, a fost declarat decedat.

Recomandăm tuturor locuitorilor județului Prahova să rămână în case în intervalul de vreme severă prognozat de către meteorologi și să apeleze numărul de urgență 112 doar în cazul apariției unor probleme grave care nu pot fi rezolvate pe plan local.” a afirmat președintele Consiliului Județean Prahova.

COMUNICAT M.A.I privitor la măsurile de siguranta ale cetățenilor în cazul codurilor de vreme rea

Recomandăm cetățenilor din zonele vizate de codurile galben și portocaliu să evite deplasările în perioada de intensitate maximă a fenomenelor meteorologice
ANM a emis astăzi o avertizare de Cod portocaliu de averse cu caracter torențial, descărcări electrice, vijelii și grindină pentru cea mai mare parte a Munteniei și Dobrogei, sudul Moldovei, nordul Olteniei și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, valabilă în intervalul orar 31 mai, ora 15.00 -1 iunie, ora 10.00.

De asemenea, începând de astăzi de la ora 12.00 până mâine, 1 iunie, la ora 10.00, intră în vigoare o atenționare de cod galben de instabilitate atmosferică pentru cea mai mare parte a țării, cu excepția zonei de nord vest.

Totodată, în zona centrală, de nord și nord-vest sunt deja în vigoare avertizări hidrologice de cod galben și portocaliu pentru mai multe cursuri de apă până astăzi la ora 16.00.

În acest context, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne au fost dispuse primele măsuri pentru intervențiile în cazul apariției unor situații de urgență cauzate de vremea nefavorabilă. Astfel, peste 7.000 de pompieri, polițiști și jandarmi sunt pregătiți să acționeze în sprijinul comunităților în cazul în care situația va impune. Totodată, sunt menținute în stare de operativitate toate categoriile de mijloace și echipamente pentru asigurarea în cel mai scurt timp a acțiunilor de răspuns.

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan a solicitat prefecților, ca în județele vizate de avertizarea de cod portocaliu să se activeze grupele operative și să crească nivelul de alertă în funcție de situația din teren. Totodată, a cerut să existe permanență la nivelul autorităților locale, în special în zonele cunoscute cu risc crescut de inundații.

Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul MAI monitorizează în permanență orice situație de risc raportată din teren și dispune alocarea de resurse suplimentare în zonele în care fenomenele meteo se manifestă cu cea mai mare intensitate.

Centrul Național de Conducere Integrată al MAI cooperează și cu celelalte instituții reprezentate în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

MAI recomandă tuturor cetățenilor aflați în zonele pentru care sunt anunțate fenomene meteorologice periculoase să urmeze cu strictețe indicațiile autorităților și în situația manifestării vântului puternic să se evite deplasarea în zonele cu copaci, stâlpi de electricitate sau panouri publicitare care ar putea fi doborâți.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Foto: Facebook – Bogdan Toader

Related posts

Leave a Comment

9 + 13 =